Hlavní obsah

Rusko Ukrajinu dráždí, do jejího vzdušného prostoru posílá stíhačky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruská vojenská letadla v posledních 24 hodinách několikrát narušila ukrajinský vzdušný prostor. V pátek to uvedlo ministerstvo obrany Spojených států. Mluvčí Pentagonu zároveň Moskvu vyzval, aby okamžitě podnikla opatření k uklidnění napjaté situace.

Foto: Profimedia.cz

Ruská stíhačka MiG-35, ilustrační snímek

Článek

„Mohu potvrdit, že při několika příležitostech v posledních 24 hodinách ruská letadla pronikla do ukrajinského vzdušného prostoru,“ řekl mluvčí amerického ministerstva obrany Steve Warren. Další podrobnosti nezveřejnil. Vyzval ale Moskvu, aby přijala „okamžité kroky k deeskalaci situace“.

Agentura AP s odvoláním na nejmenované představitele amerického ministerstva obrany uvedla, že se ruské stíhačky dostaly nad ukrajinské území opakovaně. Podle zástupců Pentagonu není jasné, co bylo jejich cílem, jestli prověřovaly ukrajinský radarový systém, nebo měly ukázat sílu.

Warrenovo oznámení přišlo den poté, co USA ostře kritizovaly Moskvu za to, že zahájila nové vojenské cvičení poblíž hranice s Ukrajinou. Ministr obrany Spojených států Chuck Hagel označil aktivity ruské armády za „nebezpečně destabilizující“ a „velmi provokativní“.

Foto: ČTK/AP

Satelitní záběr Suchojů Su-27/30 na základně Primorko

Ruská armáda má poblíž hranice s Ukrajinou několik desítek tisíc vojáků. Některé jednotky se podle Kyjeva přiblížily až na vzdálenost pouhého kilometru od ukrajinského území. [celá zpráva]

Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Moskvu v pátek navíc obvinil, že se pokusila dostat přes hranici vojáky a obrněnou techniku maskovanou jako síly OSN.

Na východě Ukrajiny dál pokračuje „protiteroristická operace“ proti proruským separatistům, kteří v několika městech drží strategické budovy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Proruští ozbrojenci vytvořili v Donbasu jednotku domobranyVideo: Reuters

V pátek ozbrojenci také zadrželi autobus s pozorovateli Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, mezi kterými je i jeden český voják. Pokračuje vyjednávání o jejich propuštění. [celá zpráva]

Kreml opakovaně prohlásil, že si vyhrazuje právo zasáhnout v sousední zemi, a tedy i na Ukrajině, pokud bude ohroženo tamní ruskojazyčné obyvatelstvo. Sedmička nejvyspělejších ekonomik světa ze skupiny G7 připravuje kvůli nepolevující krizi další sankce proti Rusku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko má na Krymu problém. Došla mu voda

Ruské úřady přiznaly, že na Krymském poloostrově, který Moskva anektovala, hrozí akutní nedostatek vody. V pátek to uvedla BBC. Zásoby vody dostává Krym...

Výběr článků

Načítám