Hlavní obsah

Pasažéři švédského letadla se odmítli připoutat, zabránili tak deportaci Kurda do Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Neobyčejný případ solidarity projevili minulý týden pasažéři letadla na trase ze švédského Östersundu do íránského Teheránu. Když se dozvěděli, že na palubě se s nimi nachází Kurd, který byl ze Švédska vypovězen a v Íránu mu hrozí perzekuce, odmítli se připoutat. Letoun tak nemohl vzlétnout. Úřady proto deportaci zatím odložily, píše deník The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ghader Ghalamere je íránský uprchlík náležející ke kurdské menšině. Ze země utekl před několika lety, cestou do Švédska potkal svou nynější ženu Fátimu, s níž má dvě děti. Na rozdíl od ní ale nemá ve Švédsku povolení k trvalému pobytu, a tak o něj požádal.

Švédská imigrační nařízení ale vyžadují, aby tak učinil ze zahraničí. Ghalamere proto cestoval do Norska, nicméně tato jeho žádost byla po dvou týdnech zamítnuta, a muž se vrátil za svou rodinou s prázdnou. Při návratu na něj ale čekala rána. Úřady mu sdělily, že jeho cesta do sousední země prokázala, že bez něj jeho děti přežijí, a nechaly ho vyhostit do země původu.

Ve čtvrtek ho policie posadila na letadlo mířící z Östersundu přes Stockholm do Íránu. Doprovodili ho jeho přátelé a příbuzní, kteří v odbavovací hale seznámili ostatní pasažéry se situací. Pohnuti mužovým osudem se cestující rozhodli k protestnímu kroku a před odletem si odmítli zapnout bezpečnostní pásy. Tím pilotovi znemožnili odstartovat.

Následně byl Ghalamere převezen do přistěhovaleckého zadržovacího tábora v Gävle ve středním Švédsku. Imigrační úřady ale trvají na tom, že situace se nezměnila.

Jeho případu se ujala Švédská síť podpory práv uprchlíků. Ta tvrdí, že Ghalamere uprchl z Íránu, kde mu hrozilo mučení a zřejmě i poprava, neuvádí však, proč po něm v jeho zemi jdou. Status uprchlíka mu ale přiznal Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Pět let strávil v Turecku čekáním, než mu bylo povoleno dostat se do Švédska, kde založil rodinu.

Od té doby, co je zadržován v Gävle, drží hladovku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám