Hlavní obsah

Norská armáda testuje smíšená kasárna. Sex přísně zakázán

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Norská armáda kývla zkušebně na společná kasárna: muži i ženy spí ve společných místnostech. „Překvapilo nás to. Neočekávali jsme, že unisex-ložnice budou vyhovovat i dívkám a ženám,“ potvrdila listu Süddeutsche Zeitung první výsledky experimentu socioložka Ulla-Britt Lilleaasová z univerzity v Oslu, jež projekt připravila.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Armáda jí vybrala pro projekt dvě jednotky. Jedna na severu země zavedla společné ložnice pro muže i ženy, a to s přísným zákazem sexu. U druhé na jihu zůstalo vše při starém – tedy rozdělení nocleháren podle pohlaví. Pak sociologové zpovídali muže a ženy z každé z nich. Výsledek?

„Tam, kde byla obě pohlaví spolu, brali muži ženy mnohem lépe a týmový duch se posílil. Naopak pokleslo napětí, ubylo narážek a vtipů,“ shrnula Lilleaasová.

Každý desátý rekrut je žena

Norky nastupují do armády většinou po škole v devatenácti letech, tedy ve věku, kdy mužům začíná roční povinná služba. Každým desátým rekrutem v Norsku je žena a země chce pro ně zavést od roku 2016 povinnou „vojnu“.

U některých jednotek už fungují i společné denní místnosti, přičemž ženy v nich mohou současně využívat i „zóny bez mužů“. Většinou to však nedělají, protože by se tak vyčlenily. „Společné místnosti odbourávají předsudky,“ soudí spoluautor studie Dag Ellinegen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám