Hlavní obsah

Maďarskou opozici může spasit snad už jedině počasí

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďaři v neděli volí a k suverénnímu vítězství má nakročeno nynější premiér Viktor Orbán. Překazit to může snad jenom počasí, které by do značné míry ovlivnilo účast. Pokud se ale k volbám dostaví méně než 60 procent voličů, Orbán může opět získat dvoutřetinovou většinu v parlamentu.

Foto: Karoly Arvai, Reuters

Maďarský premiér a předseda strany Fidesz Viktor Orbán

Článek

Pokud bude účast vyšší, levicové opozici svítá malinká naděje. Je však všeobecně známé, že levicoví voliči nejsou tolik disciplinovaní. V případě hezkého počasí někteří upřednostní práce na zahrádce, výlety a odpočinek a k urnám se nedostaví. To může nahrát vládní straně FIDESZ.

Podle posledních průzkumů posiluje extrémně pravicová strana Jobbik, která může překonat svůj výsledek z roku 2010, kdy získala 16 procent hlasů. Není vyloučeno, že překročí dvacetiprocentní hranici.

Extremisté sbírají hlasy nespokojených voličů především na severu a východě země i v obcích a městech s početným romským obyvatelstvem. „Jobbik se může stát druhou nejsilnější stranou v zemi,“ upozornil politolog Zoltán Kiszelly.

Ceny energií jako trumf

Orbán je natolik jistý svým úspěchem, že své mítinky naplánoval až na poslední týden před volbami. „Žádáme ještě o další čtyři roky,“ opakoval na všech shromážděních za souhlasných ovací přítomných.

Orbán chce podle svých slov zabránit návratu starých komunistů, zastavit moc velkokapitálu, bank a nadnárodních společností.

Foto: Agentura MTI

Příznivci strany FIDESZ zcela zaplnili budapešťské Náměstí hrdinů.

Orbán si načasoval další kolo snížení ceny energií na předvolební období. Prvního dubna klesla ceny plynu pro domácnosti o dalších šest procent. Za poslední měsíce se v několika etapách snížila také cena tepla, elektřiny a vody. Snížily se také poplatky za odvoz odpadků a dokonce i za služby kominíků.

Opozice a analytici poukazují na neudržitelnost tohoto trendu. Orbán však učinil ze snižování ceny režijních nákladů hlavní předvolební trumf.

Levicová pozice

Levicová opozice postavila letos společnou kandidátku, ale ani to jí k výměně vlády pravděpodobně nepomůže. Ke sjednocení opozice přišlo podle analytiků příliš pozdě až pod tlakem veřejného mínění.

Maďarská socialistická strana (MSZP) a hnutí Společně 2014 se až dodatečně rozhodly vzít na kandidátku Demokratickou koalici expremiéra Ference Gyurcsánye a menší liberální stranu. Na poslední chvíli muselo toto seskupení změnit název ze Semknutí na Změna vlády, protože název Semknutí už měl zaregistrovaný málo známý regionální politik. Změna názvu určitě nepomohla voličům opozice v orientaci.

Opozici poškodil také skandál kolem vysoce postaveného představitele socialistů Gábora Simona. Vyšlo o něm najevo, že v rakouských bankách má uloženy milióny, jejichž původ nedokázal uspokojivě vysvětlit.

Jobbik čeká v pozadí

Extrémně pravicová strana Jobbik si podle průzkumů udržuje popularitu kolem 15 až 20 procent. Boduje především v chudší severní a východní části země, ale také v obcích s vysokou koncentrací Romů. Předseda Jobbik Gábor Vona slibuje hlavně pořádek a spravedlnost pro všechny slušné lidi.

Jobbik se v kampani neštítil ani provokací, když v Ostřihomi uspořádal mítink v synagoze, která se v současnosti využívá jako kulturní dům. Poslanec János Volner na jednom z mítinků prohlásil, že Jobbik bude prosazovat možnost chemické kastrace pro všechny, kteří se dopustí sexuálních deliktů.

Voliči ze zahraničí

Orbánova vláda na začátku svého funkčního období přijala zákon, na jehož základě získalo v zjednodušeném řízení maďarské občanství přes půl miliónu Maďarů žijících v sousedních zemích.

Ti získali zároveň i volební právo a očekává se, že „noví“ občané z vděčnosti masově podpoří FIDESZ.

Maďaři ze zahraničí museli požádat o zápis do seznamu voličů, což učinilo téměř čtvrt miliónu z nich. Protože ale nemají trvalé bydliště na území Maďarska, mohou volit pouze celostátní stranické kandidátky. Podle odborníků i tak mohou rozhodnout o jednom až třech mandátech, co může být klíčové pro zisk zmíněné dvoutřetinové většiny pro FIDESZ. Maďaři ze sousedních zemí mohou odevzdat svůj hlas na území Maďarska, na zastupitelských úřadech nebo korespondenčně.

Na základě zákona z roku 2011 zvolí letos Maďaři mnohem méně poslanců, než tomu bylo v minulosti. Doposud zasedalo v historické budově budapešťského parlamentu 386 poslanců. Po rekonstrukci ubylo v jednacím sálu 187 křesel.
Tuto neděli tak bude zvoleno jen 106 poslanců v individuálních volebních okrscích a 93 poslanců se do parlamentu dostane ze stranických kandidátek. Dohromady tedy v novém parlamentu zasedne 199 poslanců.

Související téma:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám