Hlavní obsah

Chcete do Evropy? Čekejte odvetu! hrozí Ukrajincům Medvěděv

Volgograd
Aktualizováno

Pokud Ukrajina zruší členství ve Společenství nezávislých států nebo podepíše asociační smlouvu s Evropskou unií, přijme Rusko odvetné kroky. Na konferenci ruských zemědělců ve Volgogradu to v sobotu prohlásil premiér Dmitrij Medvěděv.

Foto: ČTK/AP

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv

Článek

Rusko podle něj bude nuceno chránit svůj zemědělský trh s využitím nástrojů, které mu dává členství ve Světové obchodní organizaci.

Moskva podle Medveděva přezkoumá veškeré smlouvy o agrární spolupráci a zajistí ochranu ruského zemědělského trhu.

"Je to tvrdý krok, ale budeme nuceni k němu přistoupit," řekl premiér. "Na srdci máme zájmy našich vlastních zemědělských výrobců, a nikoli někoho cizího. To musejí všichni pochopit," konstatoval předseda ruské vlády.

Moskva vyhrožovala Ukrajině zablokováním obchodní a hospodářské spolupráce už loni na podzim, kdy se Kyjev chystal k podpisu smlouvy o přidružení k EU. Tehdejší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč ale podpis pod asociační smlouvou koncem listopadu na poslední chvíli odvolal. Rusko poskytlo za odměnu Kyjevu půjčku 15 miliard dolarů a snížilo pro ukrajinské odběratele o třetinu vývozní cenu zemního plynu.

Ukrajina už vykročila k EU

Janukovyč byl v únoru svržen a nové ukrajinské vedení podobný scénář vylučuje. Ukrajina před dvěma týdny podepsala politickou část asociační smlouvy, kterou považuje za první krok k unijnímu členství. Celý komplex dohod by měl být podle představ unijních diplomatů podepsán nejspíš někdy po 25. květnu, kdy se mají na Ukrajině konat prezidentské volby. Poté budou muset smlouvy projít také ratifikačním procesem v unijních státech.

Rusko na sblížení Ukrajiny s Evropou reagovalo prudkým zvýšením cen plynu. Moskva nejprve zrušila slevu přiznanou Kyjevu za pronájem sevastopolské námořní základny na Krymu, později pak odvolala bezcelní režim pro plynové dodávky. Cena za plyn se tak zvýšila o zhruba 200 dolarů na 485 dolarů za tisíc krychlových metrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Medvěděv trestá Ukrajinu clem na plyn

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv ve čtvrtek oznámil, že ruší platnost tzv. charkovské dohody, podle které Ukrajina nemusela za ruský plyn platit clo. Ukrajina...

Výběr článků

Načítám