Hlavní obsah

Rusko nadzvedlo srovnání anexe Krymu se záborem Sudet

– Moskva

Ruské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek předvolalo německého velvyslance v Moskvě kvůli „provokativním výrokům” německého ministra financí. Wolfgang Schäuble počátkem týdne přirovnal ruskou anexi Krymu k záboru Sudet hitlerovskou Třetí říší v roce 1938 na základě Mnichovské dohody, což Moskva pokládá za nepřijatelnou paralelu.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble přirovnal anexi Krymu k záboru Sudet.

Článek

„Považujeme podobné pseudohistorické exkurzy německého ministra za provokativní. Analogie, jichž se dopustil, jsou hrubým překroucením historických událostí a faktů,” zdůraznilo ruské ministerstvo. Dodalo, že Schäuble jako vysoce postavený státní představitel by si měl uvědomovat váhu svých slov.

Za příznačné pokládá, že od ministrova „výstřelku” se kancléřka Angela Merkelová a šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier vzápětí distancovali.

Schäuble se v pondělí přidal k politikům, kterým postup Ruska vůči Ukrajině připomíná agresi Adolfa Hitlera vůči Československu v roce 1938. „Všechno to známe z historie,” řekl podle agentury Reuters zkušený konzervativní politik padesátce studentů v souvislosti s argumenty ruského prezidenta Vladimira Putina k ospravedlnění anexe Krymu.

„Jsou to metody, které použil Hitler k obsazení Sudet,“ komentoval Putinovo tvrzení, že má povinnost chránit práva etnických Rusů na Ukrajině. Podle něj to připomíná Hitlerovo volání po ochraně německého obyvatelstva v Československu. [celá zpráva]

Kancléřka se distancovala

Kancléřka Merkelová řekla krátce poté na tiskové konferenci, že ministrovo srovnání Putinova postupu na Krymu se Sudety nesdílí. „Považuji anexi Krymu za samostatný případ,“ citoval Reuters šéfku německé vlády, která ovšem současně zdůraznila, že jde o porušení mezinárodního práva.

Začátkem března už srovnal ruské obsazení Krymu s anexí Sudet Německem v roce 1938 bývalý český ministr zahraničí a nynější šéf zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Karel Schwarzenberg. [celá zpráva] O pár dní později se podobně vyjádřila i bývalá šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám