Hlavní obsah

Rusové na Ukrajině už formují Jihovýchodní federativní republiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Nové hnutí Jihovýchod usilující o federativní rozdělení Ukrajiny vzniklo o víkendu na východě země. Stoupenci autonomie pro ruskojazyčné oblasti se v Charkově rozhodli vytvořit zárodek Jihovýchodní federativní republiky, která by měla rozšířené pravomoci a rozsáhlou autonomii, uvedla v pondělí agentura Unian. Ruština by v novém útvaru měla status státního jazyka.

Foto: Reuters

Účastníci proruské demonstrace v Charkově.

Článek

Organizace Jihovýchod, která chce federalizaci země prosadit, sdružuje podle ukrajinských médií asi 30 proruských spolků. Dominují jim organizace Veliká Rus a hnutí Trojjediná Rus, jehož stoupenci se zasazují o spojení Ruska, Ukrajiny a Běloruska.

Kromě Charkovské oblasti by se součástí nové jihovýchodní ruskojazyčné republiky měla stát i Luhanská a Doněcká oblast, píše Unian.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace v Charkově

Iniciátoři federalizace se označují za dědice krátce existující Doněcko-krivorožské sovětské republiky, která na východní Ukrajině vznikla v chaotickém období Velké říjnové socialistické revoluce v únoru 1918. Svou existenci skončila v březnu. Představovala protiváhu nacionalistické Ukrajinské lidové republiky, která byla prvním pokusem o ustavení nezávislé Ukrajiny.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Oblasti pro vytvoření Jihovýchodní federativní republiky

Hnutí Jihovýchod chce vytvořit koordinační radu, která by se „postavila kyjevským pučistům”. Novou ukrajinskou vládu hnutí neuznává, staví se i proti ještě nedávno vládnoucí Straně regionů, která podle něj zradila ruskojazyčný východ.

Federalizaci Ukrajiny požaduje Moskva. V neděli to zopakoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov [celá zpráva].

Poprvé se to ale objevilo v pětibodovém plánu na řešení ukrajinské krize, který počítal s uznáním ruské anexe Krymu i s neutralitou Ukrajiny. [celá zpráva]

Předseda ukrajinského parlamentu a současně úřadující prezident Oleksandr Turčynov v pondělní reakci uvedl, že Ukrajina je jednotný stát, který nemá předpoklady pro federalizaci.

„Pánové Lavrov, Putin a Medveděv mohou navrhovat jakékoli scénáře, ale jen pro Ruskou federaci. Rusko ať se zabývá svými problémy, nikoli problémy Ukrajiny.” Turčynov se zároveň odmítl vyjádřit k otázce neutrality své země či vstupu do nějakého vojenského paktu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám