Hlavní obsah

Nenuťte Ukrajinu, aby si vybrala, vzkázal Západu ruský ministr Lavrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Kyjev
Aktualizováno

Ukrajina nesmí být nucena vybrat si buď úzké vztahy s Ruskem, nebo naopak přiklonění k Západu. V úterý to v Moskvě prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, a vyslal tak nepřímý vzkaz Evropské unii a Spojeným státům. Ukrajinský parlament mezitím odložil vytvoření dočasné vlády o dva dny.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov

Článek

„Je nebezpečné a kontraproduktivní pokoušet se přinutit Ukrajinu, aby si vybrala podle pravidla ,jste buď s námi, nebo proti nám‘,“ řekl Lavrov na společné tiskové konferenci s lucemburským ministrem zahraničí Jeanem Asselbornem.

Legitimitu nového ukrajinského vedení už v pondělí zpochybnil ruský premiér Dmitrij Medvěděv. Uvedl, že vzešlo z „ozbrojeného povstání“ a jeho uznání ze strany Západu označil za výsledek pomýleného vnímání. [celá zpráva]

Ruská diplomacie také opakovaně upozorňuje na to, že řešení hlubokého státního rozkolu na Ukrajině musí uspokojit také Krym a východ země, tedy ruskojazyčné oblasti.

Chovejte se jako sousedé, vyzvala Ashtonová

Podle šéfky zahraniční služby EU Catherine Ashtonové by ale mělo Rusko nechat Ukrajinu samotnou rozhodnout, jakou chce jít cestou. Ashtonová během své úterní návštěvy Kyjeva řekla, že by se Rusko mělo chovat jako dobrý soused.

EU podle ní chápe potřebu silné vazby mezi Ruskem a bývalou sovětskou republikou a v té souvislosti také prohlásila, že by bylo zapotřebí silné poselství z Moskvy ohledně územní celistvosti Ukrajiny.

Jednání o vládě odložili

Ukrajinský parlament mezitím v úterý na dva dny odložil vytvoření nové koaliční vlády. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na předsedu parlamentu.

"Hlasování o vládě národní jednoty by mělo být ve čtvrtek," prohlásil Oleksandr Turčynov, který po svržení prezidenta Viktora Janukovyče plní vedle funkce předsedy parlamentu rovněž roli prozatímní hlavy státu. Vedení poslaneckých klubů a výbory mají nad složením nového kabinetu "pracovat dnem i nocí".

Turčynov rovněž uvedl, že se hodlá setkat s představiteli bezpečnostních složek, aby s nimi jednal o "nebezpečných známkách separatismu" v některých částech země.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Protesty na Ukrajině trvají dva měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinci v Kyjevě v lednu připomínali Stepana Banderu

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

V ukrajinských médiích se objevily spekulace, že ruský parlament se chystá k urychlenému a masovému rozdávání ruských pasů obyvatelům Krymu. Ruští poslanci jsou prý navíc připraveni zvážit případnou žádost o připojení poloostrova k Rusku. To sice Moskva vzápětí popřela, nicméně situaci ruskojazyčného obyvatelstva Ukrajiny hodlá ruský parlament věnovat pozornost.

Reklama

Související témata:

Související články

Janukovyč prchá, opustila ho část ochranky

Ukrajinské ministerstvo vnitra vydalo v pondělí zatykač na sesazeného prezidenta Viktora Janukovyče, uvedla BBC. Místo jeho pobytu ale není známo. Podle...

Tymošenková s politikou nekončí

Z vězení propuštěná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková se sice navzdory spekulacím nechystá kandidovat na nejvyšší funkce ve státě, ale neznamená to, že...

Výběr článků

Načítám