Hlavní obsah

Švýcarské stíhačky k unesenému boeingu neletěly, piloti ještě nebyli v práci

Novinky, rei
Ženeva

Pozoruhodné okolnosti doprovázely útrapy dvou set lidí v etiopském Boeingu 767, který v pondělí unesl druhý pilot letadla. K unesenému letounu nad Švýcarskem vůbec nevystartovaly stíhačky jeho letectva. Bylo totiž brzy ráno a pilotům začínala pracovní doba později.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Evakuace cestujících z uneseného boeingu

Článek

Boeing až na letiště v Ženevě, kde po bezpečném přistání únosce zatkli, doprovázely francouzské a italské stíhačky. To proto, že bylo teprve šest hodin. Příslušníci švýcarského letectva chodí do práce na osmou.

„Švýcarsko nemůže zasáhnout, protože jsou jeho základny v noci a o víkendech zavřené,“ řekl agentuře AFP mluvčí vzdušných sil Laurent Savary a dodal, že to je „otázka rozpočtu a početních stavů“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z uneseného letadlaVideo: Reuters

Země helvetského kříže má pro takové případy sjednanou pomoc ze sousedních států, předně z Itálie a Francie, potvrdil na svém blogu David Cenciotti, italský novinář zaměřující se na letectví. Podobné scénáře ale podle něj nesou rizika. Pokud by například únosce s letadlem ve Švýcarsku zaútočil na nějaký citlivý cíl, Francouzi nebo Italové by možná vůbec zakročit nemohli.

Švýcarská vláda chce stav napravit a letectvo posílit. Plánuje proto nákup 22 nových stíhaček ze Švédska. Vyčlenila na to víc než dvě miliardy dolarů. Možná je ale nakonec utratí jinde, protože dohodu musí posvětit voliči v referendu a dosavadní průzkumy ukazují, že jsou těsnou většinou proti. Lidé v hlasování rozhodnou v květnu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Ženevě přistál unesený boeing s dvěma sty cestujícímiVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám