Hlavní obsah

Výbuch v Kyjevě i další násilí jsou dílem radikální pravice, tvrdí ministr

– Kyjev

Exploze výbušniny v budově kyjevských odborů okupované opozicí mohla být důsledkem nevydařené přípravy teroristického útoku, který chystala radikální pravice. V Kyjevě to v pátek uvedlo ukrajinské ministerstvo vnitra. Při čtvrtečním výbuchu přišel jeden člověk o část ruky. Ministr vnitra Vitalij Zacharčenko uvedl i další případy údajných provokací radikálů a novinářů.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Policejní kordón před budovou parlamentu v Kyjevě.

Článek

„Skupiny pravicových radikálů chtějí znovu narušit mír a nezastaví se ani před teroristickým útokem,” uvádí se v ministerské informaci. „Svědčí o tom operativní zpráva, kterou máme k dispozici. K výbuchu v odborové centrále mohlo dojít při výrobě výbušného zařízení.”

Podle očitých svědků k explozi došlo při otvírání balíčku označeného jako léky, který přinesli dva neznámí muži. Policie incident na místě vyšetřovat nemůže, protože opoziční aktivisté vyšetřovatele dovnitř nepouštějí. Podle policie ale neměli být terčem demonstranti, domnívají se, že exploze byla vyvolána náhodou při neopatrné manipulaci. Nezjištěná výbušnina měla prý být použita k teroristickému útoku na nezjištěné cíle.[celá zpráva]

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský ministr vnitra Vitalij Zachračenko

Podle kyjevských médií místní Dům odborů ovládají osoby hlásící se k pravicově radikálnímu hnutí Pravý sektor. Právě jeho členové prý vyprovokovali 30. listopadu zásah policejních sil Berkut, uvedl ministr v rozhovoru pro list Komsomolskaja pravda na Ukrajině. Podle něj přitom v té době studenti přerušili protest.

Sdělil také, že novináři, kteří byli při zásahu zbiti, provokovali policisty. Jednu skupinu extremistů podle něj vedl jeden opoziční novinář.

Ochranka prezidenta Viktora Janukovyče kvůli rostoucímu napětí v zemi posílila ochranu hlavy státu, oznámil v pátek list Kommersant-Ukrajina. Bezpečnostní agenti odstranili z prezidentova okolí veškeré telefony a další elektronická zařízení a všechny osoby pohybující se v blízkosti Janukovyče mají být podrobeny osobní prohlídce. Kontrolovat se budou i dokumenty, které dostane do ruky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám