Hlavní obsah

Ukrajinská vláda padla, prezident Janukovyč ustupuje

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v úterý přijal rezignaci premiéra Mykoly Azarova i jeho vlády. Janukovyč zároveň nařídil ministrům, aby ve svých úřadech zůstali, dokud nevznikne nový kabinet. Prezident tak částečně vyhověl požadavkům demonstrantů. Parlament také v úterý zrušil devět sporných zákonů, které aktivisté i EU považovali za nedemokratické.

Foto: Stringer, Reuters

Protivládní demonstranti dál zůstávají v centru Kyjeva. Prezident Janukovyč slíbil amnestii zadrženým aktivistům, pokud demonstranti odstraní barikády ve městě a přestanou útočit na vládní budovy.

Článek

Na kyjevském náměstí Nezávislosti, které bylo v posledních dnech centrem protestů a násilností, panoval po úterních událostech podle zpravodaje BBC relativní klid. Protivládní demonstranti propukli v jásot poté, co parlament schválil kritizované zákony.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti mezi barikádami v ulicích KyjevaVideo: Reuters

Premiér Azarov svou demisi nabídl, aby se uklidnila napjatá situace v zemi.

"Abych vytvořil větší možnosti pro společensko-politický kompromis, pro pokojné urovnání konfliktu, dospěl jsem k rozhodnutí požádat prezidenta, aby přijal moji demisi z postu premiéra," zdůvodnil Azarov svou demisi.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Ukrajinský premiér Mykola Azarov

Hájil vládu se slovy, že se snažila o klidné řešení konfliktu, zabránění krveprolití a zajištění fungování ekonomiky a systému sociálního zabezpečení v extrémních podmínkách. "Vyhrocenost a hrozby konfliktu pro naše občany a budoucnost Ukrajiny vyžadovaly další důležitý krok," dodal Azarov.

Představitel opozice Vitalij Kličko ocenil Azarovův krok, ale řekl, že to "není vítězství, ale jen krok k vítězství".

Parlament zrušil kritizované zákony

Azarovův odchod může usnadnit jednání na úterní mimořádné schůzi parlamentu. Dorazilo na ni 412 ze 450 poslanců, i když jsou parlamentní prázdniny. Jediným bodem programu je řešení hluboké politické krize. Zasedání začalo minutou ticha za oběti protivládních demonstrací, které na Ukrajině trvají již déle než dva měsíce.

Jednokomorová Nejvyšší rada, jak se ukrajinský parlament nazývá, zrušila reformu devíti protidemokratických zákonů schválených v polovině ledna, což se čekalo.

Zákony pod tresty vězení zakazovaly účast na protestech u státních nebo místních úřadů a na nepovolených demonstracích. Poslanci zmíněný balík zákonů schválili 16. ledna, dnes však 361 poslanců souhlasilo s jeho zrušením. [celá zpráva]

Opozice nemá dost poslanců, aby mohla vládu svrhnout, což se ukázalo už na konci loňského podzimu, kdy vypukly v zemi protesty. Po odchodu premiéra ale lze jednat o sestavení nové prozatímní vlády nebo o vypsání voleb, které opozice požaduje, i když vzhledem k rozložení sil v jednokomorovém parlamentu není jasné, zda se jí to podaří.

O Azarovově odchodu se spekulovalo už delší dobu. Na Ukrajině byl tento technokrat z východu mimořádně neoblíbený, k čemuž přispívalo i to, že nemluvil dobře ukrajinsky.

Už o víkendu prezident Viktor Janukovyč nabídl post premiéra šéfovi opoziční strany Otčina Arseniji Jaceňukovi, který to však odmítl. [celá zpráva]

Nikdo z opozice neměl zájem být spojován s neoblíbenou Azarovovou vládou, což by ho do budoucna mohlo v očích voličů diskreditovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zranění demonstranti se raději nechávají ošetřit u dobrovolníků v provizorních nemocnicích, než ve státních zařízeníchVideo: Reuters

Demonstranty nazval teroristy

Azarov zastával tvrdší postoj vůči opozici než prezident. Ještě před týdnem řekl ve švýcarském Davosu, kde se účastnil Světového ekonomického fóra, že požadavek opozičních vůdců na vypsání předčasných prezidentských voleb je nereálný, a akce protestujících označil za pokus o státní převrat.

Protestující občany označil za teroristy.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Rozdělení Ukrajiny má kořeny v historii

Demonstrace, které v únoru 2014 vedly k pádu vlády prezidenta Viktora Janukovyče, i následné turbulence jasně ukázaly, jak hluboká je propast mezi proruským...

Výběr článků

Načítám