Hlavní obsah

Ukrajinská opozice se dohodla s prezidentem na amnestii pro zatčené

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a opoziční předáci se v pondělí po čtyřech hodinách jednání dohodli na amnestii pro zatčené protivládní demonstranty a na zrušení kontroverzních zákonů, které byly přijaty v polovině ledna a zpřísňují postihy demonstrujících.

Foto: Andrei Mosienko, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč (uprostřed vlevo) mluví s předáky opozice Olehem Ťahnybokem (první zprava), Vitali Kličkem (druhý zprava) a Arsenijem Jaceňukem (třetí zprava)

Článek

Jednání s Janukovyčem se zúčastnil Vitalij Kličko, Arsenij Jaceňuk a Oleh Ťahnybok, uvedla prezidentská kancelář bez dalších podrobností.

"Výsledkem schůzky je principiální shoda obou stran ohledně přijetí zákona o amnestii. Amnestie vstoupí v platnost pouze v případě, že budou opuštěny všechny obsazené budovy a zrušena blokáda cest. V opačném případě spáchané delikty amnestovány nebudou," prohlásila ministryně spravedlnosti Olena Lukašová podle agentury ITAR-TASS.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Pondělní protesty v Kyjevě

Zrušeny byly i zákony, které parlament přijal 16. ledna navzdory protestům menšinové opozice. Zákony přispěly k radikalizaci protestů v ulicích Kyjeva.

Janukovyč o víkendu překvapivě nabídl opozičním vůdcům klíčové posty ve vládě. Jaceňuk, který má z dřívějších dob ministerskou zkušenost, se měl stát premiérem a Kličko jeho zástupcem. Opozice ale Janukovyčův návrh ještě o víkendu odmítla a trvala na jeho rezignaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám