Hlavní obsah

Černá vdova zaútočila ve Volgogradu v nejhorší možnou dobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volgograd/Moskva
Aktualizováno

Ruští vyšetřovatelé předběžně identifikovali sebevražednou atentátnici, která v neděli zaútočila na volgogradském nádraží. Uvedli, že se jedná o 26letou vdovu Oksanu Aslanovovou z Dagestánu. Atentátnice udeřila v nejhorší možnou dobu - nádraží bylo plné lidí, neboť Rusové cestují na oslavy Nového roku a na nádraží byly zrovna tři vlaky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Teroristický útok ve VolgograduVideo: Reuters

 
Článek

„Podle jedné z verzí mohla teroristický čin spáchat rodačka z Dagestánu Oksana Aslanovová, ale tato informace ještě potřebuje potvrdit,” řekl agentuře RIA Novosti jeden z vyšetřovatelů pracujících v Dagestánu. Dodal, že byla manželkou jednoho z vůdců vzbouřenců, Amipa Balidžanova, který padl při jedné z ruských protiteroristických operací.

Jako sebevražednou atentátnici ji zřejmě naverbovali v červenci 2012. Poté prodělala výcvik. Ruské tajné služby rozeslaly policistům v listopadu její fotografii s fotografiemi dalších dvou žen, které se mohly stát sebevražednými atentátnicemi a znaly se s atentátnicí, která odpálila v říjnu nálož ve volgogradském autobusu. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výbuch na nádraží ve Volgogradu zachycený městskou kamerouVideo: Reuters

Ruští vyšetřovatelé dospěli brzo k závěru, že útočila žena, protože na místě exploze našli utrženou ženskou hlavu. Pro sebevražedné útoky s náložemi na těle je typické právě to, že výbuch utrhne hlavu atentátníka.

Bilance obětí

Dosavadní rozpětí obětí pohybující se mezi třinácti a osmnácti bylo upřesněno. Podle gubernátora Sergeje Boženova zahynulo 16 lidí a zraněno jich bylo skoro padesát. Mezi oběťmi je i dítě.

Hospitalizováno bylo podle ministerstva zdravotnictví 33 osob, z nichž je 15 ve vážném stavu. Mezi zraněnými je také devítiletá dívka, která je po operaci v umělém spánku, a patnáctiletý chlapec . [celá zpráva]

„Slyšeli jsme zezadu hlasitou ránu, viděli jasný záblesk a pak už jsme leželi na podlaze,” popsala očitá svědkyně moment výbuchu pro agenturu ITAR-TASS. „Lidi leželi na zemi, křičeli a prosili o pomoc,” řekl televizní stanici Rossija 24 další ze svědků.

Nálož odpálila sebevražedná atentátnice, když se jí nepodařilo projít bezpečnostní kontrolou, neboť si jí všiml policista. Exploze byla mimořádně silná. Policisté odhadli, že nálož měla sílu minimálně rovnou deseti kilogramům trinitrotoluenu. Mohl být využit i přímo TNT. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Prostor před volgogradským nádražím, kam po ničivém výbuchu přispěchali záchranáři

Čin vyšetřuje ruský Národní protiteroristický výbor, který je součástí tajné Federální bezpečnostní služby (FSB). Po atentátu nařídil ruský prezident Putin bezpečnostním silám uplatnit veškerá potřebná opatření. Zesíleny jsou hlídky na letištích i v nádražích.

Nádraží je hojně využívané, neboť vlaky z něj jezdí do pěti směrů. Denně jej využije 3500 cestujících. Volgograd se nachází asi 900 kilometrů jihovýchodně od Moskvy a 650 kilometrů severně od neklidného Kavkazu. Od olympijského Soči je vzdálen 700 kilometrů.

I když se k atentátu nikdo nepřihlásil, předpokládá se, že jej spáchali islámští separatisté. V červenci vyzval jejich vůdce Doku Umarov, aby upřeli veškeré síly k tomu, aby se olympiáda neuskutečnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám