Hlavní obsah

Ukrajina se stále může přidružit k EU, potvrdil unijní prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Nabídka asociační dohody s Evropskou unií pro Ukrajinu stále platí. V pátek to řekl unijní prezident Herman Van Rompuy po skončení summitu EU, který podle něj vyjádřil ”silnou podporu„ mírovému demokratickému hnutí na Ukrajině.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy

Článek

”Jsme ochotni (ji) podepsat, jakmile bude země připravená,” řekl Van Rompuy ohledně budoucnosti asociační dohody s EU. Podle unijního prezidenta ”budoucnost Ukrajiny spočívá v Evropě”, přičemž dodal. „Je možné to zpomalovat, je možné to blokovat, ale nakonec tomu nikdo nemůže zabránit,” řekl.

Současně uvedl, že nabídka asociační dohody pro Ukrajinu není na úkor Ruska. Podle něj by z jejího podpisu měla výhody i Moskva. Ukrajina se domluví s Moskvou na snížení ceny dodávaného plynu a Rusko koupí ukrajinské státní dluhopisy za 15 miliard dolarů, takže bude moci Kyjev splatit své závazky ve výši 17 miliard.

Podpořil i protestující

Van Rompuy ocenil i demonstranty, kteří v Kyjevě a dalších ukrajinských městech už měsíc protestují proti prezidentovi Viktoru Janukovyčovi kvůli tomu, že na poslední chvíli odmítl asociační dohodu podepsat. Občané Ukrajiny v posledních dnech opět ukázali, že jsou si plně vědomi historického významu nabídky Evropské unie, řekl Van Rompuy. Připomněl, že demonstranti na Ukrajině mají nad hlavami vlajky EU: „Neodpustím si, abych neřekl, že v našich zemích by nás to mělo přimět k zamyšlení.”

Vedoucí představitelé unijních zemí podle něj opět vyjádřili politování nad tím, že ukrajinská vláda v listopadu rozhodla zablokovat připravenou smlouvu o přidružení k EU a o obchodní spolupráci. [celá zpráva]

Lídři osmadvacítky se na summitu také shodli, že asociační dohodu s Gruzií a Moldavskem by měla EU podepsat nejpozději do srpna příštího ruku. Summit také potvrdil, že vstupní jednání se Srbskem začne 21. ledna 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám