Hlavní obsah

Chceme stejná penzijní práva jako fotbalisté, žádají nizozemské prostitutky

Právo, BBC, mcm

Nizozemské kněžky prodejné lásky vyrazily do boje za svá sociální práva. Žádají stejné důchodové zvýhodnění, jaké mají tamní fotbalisté. Argumentují, že stejně jako tito sportovci „odvádějí těžkou fyzickou práci“ a jejich aktivní kariéra je krátká bez možnosti dalšího uplatnění v oboru.

Foto: Profimedia.cz

Čtvrť červených luceren v nizozemském Amsterdamu

Článek

Kampaň za lepší důchodové zajištění prostitutek zahájila společnost Freya, která provozuje řadu veřejných domů v Utrechtu. Požaduje, aby si její zaměstnankyně mohly – stejně jako fotbalisté – uložit na penzijní fond až 60 tisíc eur (1,5 mil. Kč) ročně, aniž by z toho platily daně.

„Je to těžká fyzická práce – víte, že ve čtyřiceti musejí dělat něco jiného. Někteří muži sice mají rádi starší ženy, ale většina preferuje mladé. To je realita, a ženám by mělo být umožněno, aby se o sebe mohly finančně  postarat,“ hájí návrh Wil Post, právník společnosti.

Podle něj prostitutky „na rozdíl od fotbalistů nemají žádné další kariérní vyhlídky na uplatnění v budoucnu“, zatímco vysloužilým aktivním fotbalistům jsou otevřeny „trenérské nebo reklamní příležitosti“.

Nizozemsko prostituci legalizovalo s tím, že její provozovatelky se musí registrovat u obchodní komory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám