Hlavní obsah

Zemřel slavný zločinec Ronnie Biggs z Velké vlakové loupeže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Slavný zločinec Ronnie Biggs, který se zúčastnil v roce 1963 Velké vlakové loupeže a v roce 1965 se mu podařilo utéci z vězení, zemřel ve věku 84 let, uvedla ve středu agentura Press Association. Po útěku do Brazílie se stal celebritou a dokonce natočil píseň s punkovou skupinou Sex Pistols The Biggest Blow.

Foto: Neil Hall, Reuters

Ronnie Biggs na fotografii z března letošního roku

Článek

Biggs zemřel ve středu brzy ráno v domě s pečovatelskou službou v East Barnet severně od Londýna. Byl ve špatném zdravotním stavu, po sérii mrtvic nemohl mluvit a jen obtížně se pohyboval. Naposled se objevil na veřejnosti v březnu, když přišel na pohřeb svého kumpána Bruce Reynoldse, který loupež naplánoval.

Při samotné loupeži, kdy se gang v lyžařských maskách a helmách zmocnil částky 2,6 miliónu liber ve 120 pytlích, který převážel vlak z Glasgow do Londýna, nehrál klíčovou roli. Proslavil se ale, když se mu v roce 1965 podařilo utéci po provazovém žebříku  přes zeď věznice Wandsworth.

Utekl se svou ženou do Paříže a pak žil ve Španělsku, v Austrálii a v Brazílii, kde dlouho vzdoroval vydání.  Do rodné Británie se vrátil v roce 2001, protože už byl bez peněz a potřeboval zdravotnickou pomoc. Říkal, že je unaven životem na útěku a má chuť si dát ještě jednou pivo ve své oblíbené hospodě. Skončil však ve vězení. Odtamtud byl propuštěn v roce 2009 na základě milosti, když dostal zápal plic.

Velká vlaková loupež se stala námětem dvou filmů. Biggs o ní nazpíval píseň The Biggest Blow za doprovodu punkové skupiny Sex Pistols.

Ronnie Biggs a Sex Pistols

Slavná loupež

Loupež měla prostý scénář. Patnáctičlenný gang přehodil signály na železniční trati a na vybraném místě zastavil poštovní vlak. Zcela bez násilí se ale akce neobešla, jeden z lupičů uhodil strojvedoucího vlaku Jacka Millse obuškem do hlavy. Ten o sedm let později zemřel.

"Politováníhodné je, jak jsem mnohokrát řekl, že byl zraněn strojvedoucí vlaku," uvedl před půl rokem Biggs.

Z lupu se podařilo najít jen 400 000 liber.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám