Hlavní obsah

Turci hajlovali před koncentračním táborem v Osvětimi

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Pár dvaadvacetiletých Turků, který studuje historii v Budapešti, v neděli hajloval před hlavní branou nacistického koncentračního tábora Osvětim na jihu Polska. Navzájem se přitom fotografoval přímo pod nápisem Arbeit macht frei. Další návštěvníci zavolali místní policii, která budoucí historiky zadržela.

Foto: Profimedia.cz

Vstupní brána do koncentračního tábora Osvětim

Článek

„Za propagaci nacismu a zneuctění památky 1,11 miliónu lidí, kteří v letech 1941 až 1945 v koncentračním táboře zahynuli, hrozí turecké studentce a studentovi dvouletý trest vězení,“ sdělil v pondělí mluvčí policie Mariusz Ciarka, který o případu informoval.

Odkázal se na paragraf 256 polského trestního zákoníku, který zakazuje propagaci fašismu a jiných totalitních ideologií i podněcování rasové, národnostní nebo náboženské nenávisti.

V Osvětimi zahynuli především Židé, jejich počet se odhaduje na milión.

Polská policie současně připomněla, že 6. listopadu na ploše bývalého koncentračního tábora Majdanek zadržela dvojici tureckých studentů, kteří se zdravili nacistickým pozdravem „Heil Hitler“. I oni jsou obviněni z propagace nacismu a hrozí jim dvouletý trest vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám