Hlavní obsah

Unie neuspěla, ukrajinský prezident asociační dohodu v Litvě nepodepsal

– Vilnius

Evropským politikům se ve čtvrtek během večeře na summitu v litevském Vilniusu nepodařilo přesvědčit ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, aby podepsal asociační smlouvu s Evropskou unií. Novinářům to řekla prezidentka hostitelské země Dalia Grybauskaitéová. Ukrajinská vláda plánovaný podpis pod asociační smlouvou odvolala už minulý čtvrtek, optimisté ale ve Vilniusu nevylučovali obrat.

Foto: Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a prezidentka Litvy Dalia Grybauskaitéová před summitem Východního partnerství

Článek

"Zdá se, bohužel, že argumenty hovořící ve prospěch přidružení prezident nevyslyšel, jeho stanovisko se nezměnilo," řekla prezidentka v závěru prvního dne summitu Východního partnerství agentuře AFP. Německá kancléřka Angela Merkelová ve čtvrtek už po příletu prohlásila, že si "nedělá naděje", že by dohoda o přidružení Ukrajiny k EU mohla být v pátek podepsána.

Český premiér Jiří Rusnok se nechal slyšet, že Praha je rozhodnutím ukrajinské vlády smlouvu nepodepsat velmi zklamaná. Před budovou paláce v centru města, kde se večeře konala, čekalo na státníky i několik demonstrantů požadujících podepsání dohody.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso a prezident EU Herman Van Rompuy přicházejí na summit Východního partnerství ve Vilniusu.

Grybauskaitéová, jejíž země toto pololetí unii předsedá, před večeří řekla, že vyjednávání s Kyjevem "bude pokračovat až do poslední minuty - před večeří, během večeře a myslím, že se ještě něco odehraje během noci".

Rusnok: Ukrajinci si musí zvolit sami

K dění okolo Ukrajiny se vyjádřil i Rusnok. "Jsme velmi zklamaní z rozhodnutí ukrajinské vlády nepodepsat asociační dohodu a dohodu o volném obchodu," uvedl. Česká republika ale bude podle něj i nadále podporovat, aby dveře pro Ukrajinu zůstaly otevřené. "O své budoucnosti však musí rozhodnout Ukrajinci sami," uzavřel premiér.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se podle agentury AFP ještě před večeří sešel s předsedou Evropské komise José Barrosem a unijním prezidentem Hermanem Van Rompuyem. V pátek ráno se má sejít k separátním jednáním i s Merkelovou a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

Na summitu by měly být v pátek ráno parafovány dohody o přidružení k EU s Gruzií a Moldavskem. Parafování je předstupněm podpisu dohody, ke kterému by mělo dojít do roka. Poté se už smlouva začne předběžně vykonávat, tedy dojde k postupnému odbourávání cel a podobně. Následně ale ještě musí být smlouva ratifikována všemi zeměmi osmadvacítky plus daným státem Východního partnerství.

Původně se pro summit ve Vilniusu počítalo i s podpisem asociační dohody s Ukrajinou, Kyjev ale náhle změnil názor, prý pod tlakem Ruska. Jaký bude další osud této smlouvy, zůstává nejasné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám