Hlavní obsah

Ukrajina dohodu s EU nepodepíše a Tymošenkovou do Německa nepustí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinská vláda ve čtvrtek odložila přípravy podpisu asociační dohody s Evropskou unií. Kyjev to oznámil hned poté, co parlament na mimořádné schůzi neschválil zákon umožňující zahraniční léčbu vězněné expremiérky Julije Tymošenkové. Přijetí právního předpisu bylo hlavní podmínkou Evropské unie pro podpis dohody s Kyjevem.

Foto: Alexander Prokopenko, Reuters

Julija Tymošenková na archivním záběru

Článek

Rozhodnutí zastavit přípravu k přidružení bylo podle vládního prohlášení schváleno s cílem "zajistit ukrajinskou národní bezpečnost a detailněji prozkoumat a propracovat soubor kroků, které bude zapotřebí realizovat pro obnovu ztracených objemů výroby a směrů obchodních a hospodářských vztahů s Ruskou federací a dalšími členy (postsovětského) Společenství nezávislých států".

Vláda pokládá za nutné "zformovat patřičnou úroveň vnitřního trhu", která by zajišťovala paritní vztahy mezi Ukrajinou a členskými státy Evropské unie.

Dohodu, před níž Ukrajinu opakovaně varovalo Rusko, měly obě strany podepsat koncem měsíce v litevském Vilniusu.

Janukovyč prý o smlouvu nestojí

V médiích se už před tím objevila zpráva o tom, že prezident Viktor Janukovyč o asociační smlouvu s EU ani nestojí. Česká televize s odvoláním na dva nejmenované, na sobě nezávislé zdroje uvedla, že Janukovyč v Kyjevě eurokomisaři pro rozšíření Štefanovi Fülemu sdělil, že na summitu ve Vilniusu dohodu o přidružení k Evropské unii nepodepíše. Tato informace ale oficiálně potvrzena nebyla.

Füleho prohlášení o výsledcích návštěvy v Kyjevě informaci o neochotě Janukovyče podepsat asociační smlouvu neobsahuje, ale ani ji výslovně nepopírá: „Odhodlání EU povýšit vztahy s Ukrajinou na novou úroveň, a otevřít tak nové možnosti pro ukrajinský národ, je pevné. Dveře pro tento kvalitativní skok kupředu jsou otevřené,” uvedl eurokomisař.

Z jeho prohlášení vyplývá, že EU očekávala na čtvrteční schůzi kyjevského parlamentu schválení tří zákonů, které jsou klíčem k podpisu asociační smlouvy – zákona o volbách, o prokuratuře a o léčbě odsouzených v zahraničí.“

Janukovyč původně dával najevo zájem o přidružení a spekuluje se o tom, že takto chce získat od EU více výhod.

Füle mezitím zrušil svoji cestu do Kyjeva, kde měl pobývat ve čtvrtek a v pátek.

Šest návrhů šlo pod stůl

Potřebný počet nejméně 226 hlasů nezískal v zákonodárném sboru ani jeden ze šesti předložených návrhů zákona umožňujícího odjezd vězněné Tymošenkové do zahraničí, konkrétně do Německa, kde se měla léčit.

Ve 450členném ukrajinském parlamentu má nejvíce poslanců – 187 – vládnoucí Strana regionů prezidenta Viktora Janukovyče.

Dvě mimořádné schůze věnované „zákonu o Tymošenkové" už předtím ukrajinský parlament bezvýsledně absolvoval. Nepodařilo se však přijít s kompromisním zněním.

Prezident Janukovyč navíc řekl, že umožnění léčby v zahraničí by nic neměnilo na trestu pro Tymošenkovou.

Opozice žádá vysvětlení a hrozí Janukovyčovi žalobou.

Reklama

Výběr článků

Načítám