Hlavní obsah

Poslanci europarlamentu odmítli cestování mezi Bruselem a Štrasburkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Nákladné přesouvání mezi Bruselem a Štrasburkem se europoslancům nelíbí. Ve středu se většina 483 proti 141 vyslovila pro to, aby Evropský parlament mohl sám rozhodovat o místě svého sídla a místě svých zasedání. Dalších 43 poslanců se hlasování zdrželo.

Článek

"Přesuny mezi Bruselem a Štrasburkem, k nimž dochází každý měsíc, se pro většinu občanů EU staly symbolickým negativním jevem (...), zejména v době, kdy v členských státech vedla finanční krize k závažným a bolestivým škrtům ve výdajích," uvádí se v usnesení, ve kterém se parlament zavazuje, že bude iniciovat změnu smluv, aby mohl sám rozhodovat o umístění svého sídla.

Dosud platí, že "sídlo orgánů Unie určují vlády členských států vzájemnou dohodou". Dvanáct plenárních zasedání se ročně koná ve Štrasburku. Přesouvání podle odhadů ročně stojí 156 až 204 miliónů eur.

Podle usnesení by bylo „efektivnější a šetrnější k životnímu prostředí, pokud by  působil na jediném místě”.

Parlament může podle Smlouvy o Evropské unii předložit Radě návrhy na změnu smluv.

Čeká se odpor Paříže

Nicméně ke změně smluv EU je zapotřebí souhlasu všech členských zemí a Francie vždy zdůrazňovala, že na zrušení štrasburského sídla EP nepřistoupí.

"Postoj francouzské vlády k zachování Štrasburku je eufemisticky řečeno dětinský. Ekonomická situace celé Evropy není dobrá a parlament chce jít příkladem ostatním evropským institucím a omezit své provozní výdaje," uvedl pro ČTK český europoslanec Edvard Kožušník, který je členem skupiny Single Seat prosazující jediné sídlo EP.

Pokud by měl parlament jen jedno sídlo, bylo by to efektivnější, úspornější a ohleduplnější vůči životnímu prostředí, uvádí návrh schválený ve středu. "Putovní cirkus mezi Bruselem a Štrasburkem je v celé Unii terčem posměchu," řekl jeden z autorů návrhu, britský konzervativec Ashley Fox.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám