Hlavní obsah

Při přistání v Rusku explodoval boeing, mezi oběťmi je i syn prezidenta

Aktualizováno

Nejméně 50 lidí zahynulo v neděli při pádu a následném výbuchu Boeingu 737-500 na letišti v Kazani v centrálním Rusku. Neštěstí se stalo v 16.25 hod. SEČ při pokusu o přistání stroje na vnitrostátní lince. V letadle cestoval také syn tatarstánského prezidenta. Informovaly o tom ruské agentury s odvoláním na ministerstvo pro mimořádné situace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

První záběry trosek letadla na letišti v KazaniVideo: Reuters

 
Článek

Server Russia Today uvedl s odkazem na vyjádření zástupce předsedy vlády Jurije Kamaltynova, že mezi oběťmi je také syn tatarstánského prezidenta Rustama Minnichanova Irek.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Trosky letadla Boeing 737-500 regionálních aerolinek Tatarstan

Podle agentury Interfax letadlo, které bylo na trase z moskevského letiště Domodědovo, provozovaly je aerolinky Tatarstan a mířilo do hlavního města Tatarstánu, při pokusu o přistání explodovalo. Mělo narazit předkem do přistávací dráhy.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Tatarstánu Rustam Minnichanov

Informace o počtu obětí letu U363 se liší. Mluvčí ministerstva Irina Rossiusová informovala, že mezi 52 lidmi na palubě bylo i šest členů posádky a všichni jsou zřejmě mrtví. Podle federální agentury pro leteckou dopravu je však mrtvých celkem 50.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Právě padesát těl bylo podle místních záchranářů již z trosek letadla vyproštěno. Ze stroje podle jednoho ze zasahujících lékařů „zbyl jen popel a trosky”.

Foto: Stringer, Reuters

Ambulance na letišti v Kazani, kde havaroval boeing s 50 lidmi na palubě.

Interfax s odkazem na zdroj ze záchranných složek informoval, že pilot při druhém pokusu o přistání udělal chybu a stroj havaroval. Podle téhož zdroje však mohlo jít také o technickou závadu. Federální letecká agentura uvedla, že stroj se pokusil přistát třikrát.

Foto: ČTK/AP

Trosky boeingu, který havaroval v Kazani.

„Letadlo se pokusilo přistát několikrát. Jedna z palivových nádrží při přistání vybuchla,“ řekla Rossiusová, citovaná serverem Russia Today.

Foto: Yahoo Maps

Letadlo havarovalo v tatarstánské Kazani

Putin nařídil vyšetřování

Podle agentury Itar-Tass začalo letadlo při pokusu o přistání hořet a plameny byly uhašeny až hodinu po tragickém pádu.

Foto: Stringer, Reuters

Sanitní vozy před budovou letiště v Kazani

Svědek nehody, který v té době cestoval letištním autobusem ke svému spoji, slyšel hlasitou ránu a poté byly cítit otřesy. Autobus byl poté odkloněn zpět k letištní budově.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Z letadla po výbuchu nezbylo téměř nic.

Povolžské záchranné centrum je v pohotovosti a rozjíždí se vyšetřování příčin nehody. Mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov uvedl, že prezident Vladimir Putin nařídil sestavení komise, která vyšetřování povede.

Šéf komise Vladimir Markin na začátku uvedl, že příčinou nehody mohla být chyba pilota, technická závada, ale i počasí. V době nehody v Kazani, vzdálené 800 kilometrů východně od Moskvy, panoval silný vítr, obloha byla zatažená a teplota se pohybovala nad nulou.

„Viditelnost byla pět tisíc metrů, ranvej byla suchá. Těžko si představíte lepší podmínky,“ řekl jeden ze zaměstnanců federální agentury.

Podrobné vyšetřování má být zahájeno v pondělí ráno.

Boeing 737-500 byl představen v roce 1987 a může jím letět 108–132 cestujících.

Reklama

Výběr článků

Načítám