Hlavní obsah

V Manchesteru objevila policie tiskárnu zbraní

Novinky, rei
Manchester

Britská policie při rozsáhlé akci proti podsvětí v Manchesteru ve čtvrtek objevila tiskárnu s technologií 3D, jakou před časem představila k výrobě zbraní firma v USA. Policisté v Manchesteru našli u tiskárny také umělohmotné části k palným zbraním. Vyšetřovatelé mají podezření, že odhalili první takovou domácí výrobnu v zemi.

Takhle vypadá zbraň vytištěná 3D tiskárnou.

Článek

V souvislosti s akcí zatkli jednoho člověka, jehož obvinili z nedovolené výroby střelného prachu, oznámila televize SkyNews. Upozornila, že ilegální zbraně z tiskárny jsou nebezpečné také proto, že jsou plastové, a tudíž je neodhalí detektory kovu ve veřejných prostorách, jako jsou například letiště.

„Pokud se potvrdí, že komponenty, které jsme našli, můžou být součástí skutečných střelných zbraní, pak to ukazuje, že organizované zločinecké skupiny získávají ke koupi běžně dostupné technologie k výrobě nové generace zbraní,“ řekl policejní inspektor Chris Mossop.

Policejní šéf Peter Fahy označil zbraně z 3D tiskárny za „nový fenomén“. „Musíme se tímto novým vývojem opravdu zabývat,“ poznamenal.

Domácí tiskárnu na zbraně představila letos na jaře americká firma Defense Distributed poté, co úspěšně otestovala podomácku vyrobenou pistoli, která je až na kohoutek umělohmotná. [celá zpráva]

Tiskárny se dnes již dají pořídit za necelých 30 000 korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Takhle vypadá zbraň vytištěná na 3D tiskárněVideo: Defense Distributed

Zabavení tiskárny bylo součástí rozsáhlé akce manchesterské policie proti kriminálním skupinám. Jen za uplynulý týden policisté zatkli víc než 50 podezřelých a zabavili drogy za 330 000 liber (téměř 10 miliónů korun), na 50 tun padělaného zboží v hodnotě nejméně dvou miliónů liber, 25 000 liber (750 000 korun) v hotovosti, zbraně a sedm výkonných aut.

V oblasti Manchesteru se pohybuje odhadem až 500 kriminálních skupin. Úřady odhadují, že místní ekonomice způsobují každoročně škodu až 1,7 miliardy liber (51 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám