Hlavní obsah

V Rusku odvrátili chemický útok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská tajná služba odvrátila útok teroristů na továrnu, kde se likvidují chemické zbraně. Podle středeční informace mluvčího kontrarozvědky FSB chtěli dva muži ze severního Kavkazu vyhodit do povětří nádrž s otravnými látkami připravenými ke zničení.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Příslušníci ruských speciálních sil (ilustrační foto)

Článek

Útok, k němuž mělo dojít v Kirovské oblasti asi 800 kilometrů severovýchodně od Moskvy, by podle policistů bezprostředně na životě ohrozil stovky lidí.

Zadržení extremisté se podle ruských médií hlásili k vahábismu, radikální formě islámu, kterou ruské zákony zakazují. Do obce Mirnyj, kde je provoz na likvidaci chemických zbraní umístěn, přicestovali z Moskvy. Na svůj čin se připravovali od září. Policisté podle agentury ITAR-TASS odhalili úkryt, kde atentátníci schraňovali výbušniny, extremistickou literaturu a zahraniční pasy.

Rusko stejně jako USA realizuje rozsáhlý a mimořádně nákladný program likvidace svých chemických arzenálů. Podle mezinárodních dohod měla Moskva zásoby svých otravných látek zničit do loňského roku, ale projekt má značné zpoždění. Za harmonogramem likvidace zaostávají i USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám