Hlavní obsah

Polské tabu o pedofilii kněží se drolí

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pedofilie mezi katolickými kněžími byla dlouhá léta v Polsku tabu. Když nový papež František přišel s důrazným požadavkem nulové tolerance k tomuto zločinu a vzápětí odvolal vatikánského velvyslance v Dominikánské republice, polského arcibiskupa Józefa Weselowského (65) kvůli zneužívání chlapců, katolické Polsko bylo v šoku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ve stejné době se totiž navíc v této karibské zemi provalila další pedofilní aféra, v níž rovněž figuroval polský kněz – misionář Wojciech Gila (36). A dosavadní ledy mlčení začaly pukat.

O pedofilii mezi více než 360 tisíci katolickými duchovními se v Polsku hovořilo i psalo i v minulosti, avšak víc v jinotajích než otevřeně. Dominantní postavení kléru ve společnosti poskytovalo i těm, kdo se na dětech takto hanebně provinili, jakýsi ochranný neprůstřelný pancíř.

Nebýt zmíněných dvou pedofilních skandálů v Dominikánské republice, zřejmě by vše pokračovalo v zaběhaných kolejích. „V Polsku se takové případy odehrávají běžně a církev je bez výraznějších potíží dokáže zamést pod koberec, avšak na ty do zahraničí už její dlouhé prsty nedosáhly,“ upozornilo antiklerikální Hnutí Palikota (RP).

Nezájem o pravdu trval příliš dlouho

„Jádro problému spočívá v tom, že Poláci se dlouhé roky nedožadovali pravdy. O pedofilii se začalo hovořit, a to mimořádně opatrně, hodně pozdě,“ uvedl v TVN24 Ekke Overbeek, dlouholetý varšavský zpravodaj nizozemských a belgických médií, který počátkem letošního roku vydal knihu Obávejte se – oběti pedofilie v polské katolické církvi promluvily.

Foto: Profimedia.cz

Tajemník Konference biskupů Polska Wojciech Polak se na tiskové konferenci omluvil.

Overbeek, který v knize představil dramatické příběhy dvanácti Poláků, v dětství obětí pedofilních kněží, tvrdí, že hlavně na polském venkově pedofilové v sutanách dál zneužívají děti ve velkém.

„Obětí mohou být tisíce. Církev o těchto hrozných činech dobře ví, a nejenže proti nim nezasahuje, ale navíc je i toleruje,“ zdůraznil.

Pedofilové v sutanách se zaměřují především na děti z chudých nebo rozbitých rodin.
<em>nadace Kidprotect.pl</em>

Za příklad může posloužit kněz Grzegorz K. z farnosti v Tarchomině u Varšavy. Navzdory tomu, že byl v roce 2011 odsouzen za sexuální zneužívání nezletilých ministrantů k čtyřletému podmínečnému trestu vězení, nadřízení mu protiprávně umožnili dál působit ve farnosti, kde předtím páchal trestné činy. A dokonce se mohl dál setkávat se svými oběťmi.

Utajování s tradicí

„Z množství kněží, kteří se dopustili pedofilie v letech 2001 až 2011, bylo odsouzeno 27. Většinou dostali podmínky,“ upozornil Janusz Palikot, šéf RP. Dodal, že církev má dlouholetou tradici v zatajování. Místo aby pomohla obětem překonat traumata, stará se hlavně o to, aby „nebylo pošpiněno“ její jméno. Viníky přesouvá z jednoho kouta země do druhého, kde až do dalších odhalení řádí dál.

Našel se jediný statečný
polská katolická církev deklaruje ochotu spolupracovat při vyšetřování pedofilie kněží s orgány činnými v trestním řízení
pedofilie považují polské zákony za zločin a oznámení o spáchání tohoto trestného činu je povinností
to se ale zatím stalo jen jednou − biskup z Plocka oznámil sexuální zneužívání čtyř dětí kněžím ze své diecéze
s lidmi, kteří nejsou duchovní, se v Polsku často zachází jako s těžkými zločinci. I když jen čelí obvinění z pedofilie, automaticky putují na dlouhé měsíce do vyšetřovací vazby
pro muže v sutaně to neplatí, upozornila Monika Plateková, profesorka trestního práva z Varšavské univerzity
v některých případech kněží-pedofilové dostali jen podmíněné tresty, a někdy dokonce bez soudního zákazu přibližovat se k obětem
sex s neplnoletou osobou je podle církevního práva stejný hřích jako např. masturbace či pohlavní styk s dospělým. Trestem může být např. modlitba, půst − a v nejhorším případě „odchod“ do civilu

„Pedofilové v sutanách se zaměřují především na děti z chudých nebo rozbitých rodin. Většina ze znásilněných nebo zneužívaných mladistvých nikdy nenajde odvahu hledat pomoc,“ upozornila nadace Kidprotect.pl. Obvinit kněze vyžaduje značnou psychickou odolnost pro dospělého, o dítěti ani nemluvě, zdůraznili představitelé nadace.

Počkáme, uvidíme

Po letech zarytého mlčení polská katolická hierarchie konečně zaujala stanovisko. Wojciech Polak, tajemník Konference biskupů Polska, se po opakovaných výzvách médií obětem omluvil. Když se novináři ptali, co bude následovat po slovech, polský primas, arcibiskup Jozef Kowalczyk řekl, že „jakákoli odpovědnost či odškodnění leží výlučně na bedrech viníků, a ne církve, která přece není žádná fabrika“. Ne každá zkušenost se dá automaticky přenášet do Polska, poznamenal v narážce na fakt, že katolická církev v USA vyplatila obětem pedofilie kolem pěti miliard dolarů (94,4 miliardy Kč).

Zatímco kardinál Kazimierz před každou otázkou k pedofilii před novináři mlčky utíká, jeho podřízený, varšavský arcibiskup Henryk Hoser, má odpověď: „Počkáme a uvidíme.“ Jednoznačně se před žurnalisty vyslovil jeho tajemník, kněz Wojciech Lipka: „O to se nestarejte, To není vaše věc.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám