Hlavní obsah

Ve Francii soudí Romy, kteří posílali své děti krást

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Ve Francii začal v pondělí proces s 27 chorvatskými Romy, kteří podle žaloby nutili své děti krást. Muži ve věku 19 až 55 let čelí obvinění ze zločinného spolčení a podílu na stovce krádeží ve Francii, Belgii a Německu se škodou za několik miliónů eur. Budou-li uznáni vinnými, hrozí jim až deset let.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Odposlechy tisíců telefonátů 120 podezřelých podle serveru deníku Le Parisien odhalily zločinnou síť, kterou tvořilo několik romských rodin. Jejich desetileté děti na základě instrukcí šéfů klanu a dalších dospělých musely podle žaloby krást, přičemž jedno dítě takto získalo pro rodiče měsíčně i 5000 eur (129 000 korun).

V Německu a ve Francii se podařilo odhalit překupníky, kteří rozprodávali ukradené šperky a další hodnotné předměty různým obchodním společnostem.

Vyšetřování v Chorvatsku ukázalo, že souzení Romové tam vlastní luxusní domy a vedli život na vysoké noze. Také se podařilo identifikovat údajnou šéfku celé sítě, šestašedesátiletou chorvatskou Romku. Žena, kterou policie zatkla na základě evropského zatykače hned po červencovém vstupu Chorvatska do EU, je ve francouzském vězení a bude souzena později, dodal Le Parisien.

Francouzi souhlasí s výroky ministra

Soud probíhá v době, kdy ve Francii zesílila polemika kolem vyhošťování romských přistěhovalců, kterou rozpoutal minulý týden ministr vnitra Manuel Valls. V rozhovoru pro rozhlas obhajoval postup francouzské vlády při vyklizování romských tábořišť a vyhošťování romských přistěhovalců. Argumentoval tím, že mnozí Romové žijí v „opravdových slumech” a jen málo z nich je schopno se integrovat do francouzské společnosti. Tito obyvatelé prý mají „velmi odlišný styl života”.[celá zpráva]

Na ministra se snesla vlna kritiky organizací pro ochranu lidských práv a Evropské unie. Podle nich je taková politika diskriminační nebo dokonce rasistická. Prezident François Hollande ale ministra podpořil a potvrdil, že Francie je stále proti tomu, aby se schengenský prostor s volným pohybem osob rozšířil o Bulharsko a Rumunsko, odkud přichází do Francie nejvíce Romů. Podle nejnovějšího průzkumu souhlasí s výroky ministra vnitra více než tři čtvrtiny Francouzů.

Reklama

Výběr článků

Načítám