Hlavní obsah

Polský pár v Británii utýral čtyřletého chlapce

Birmingham

Soud v britském Birminghamu uznal 27letou matku Magdalenu Luczakovou a jejího 34letého přítele Mariusze Krezoleka vinnými, že zabili jejího čtyřletého syna Daniela Pelku, kterého dlouhodobě týrali hlady a brutálně bili. Proces současně poukázal na selhání sociálních služeb, protože úřady nezasáhly, i když měly mnoho informací. Tresty budou vyneseny tento týden.

Foto: Profimedia.cz

Magdalena Luczaková a Mariusz Krezolek na archivním snímku

Článek

Daniel Pelka podle slov svědků vypadal jako dítě z koncentračního tábora, byl to jen uzlíček kostí. V době své smrti vážil méně než batole. Chlapce zavírali do bedny, nutili ho jíst sůl a drželi mu opakovaně hlavu pod vodou, dokud neupadl do bezvědomí. Krezolek navíc Daniela nutil dělat dřepy. Ze strachu před ním se hoch pomočoval.

Chlapec trpěl hlady a snažil se brát jídlo z odpadkových košů, což viděly i učitelky v mateřské škole. Matka jim ale vysvětlila, že chlapec má kvůli leukémii zvláštní dietu. Přestože ho rodiče nechali dvanáct hodin bez ošetření, než ho 14 měsíců před smrtí odvezli se zlomenou rukou do nemocnice, úřady nezasáhly, i když případ nejdříve otevřely.

Záchranku zavolali až po smrti chlapce

Krezolek přitom byl kriminálník, na kterého byl v Polsku vydán zatykač, takže se nemohl vrátit do vlasti. Matka Daniela byla drogově závislá a v Polsku se věnovala prostituci, uvedl Daily Mail.

Když minulý rok dvojice po dalším brutálním útoku na chlapce zavolala záchranku, byl již Daniel mrtvý. Ukázalo se, že měl na těle třicet zranění, většinou podlitin. Smrtelné bylo krvácení do mozku. Dva dny po pitvě byl pár zadržen.

Oba vinu popírali a Luczaková uvedla, že Krezolek napadl chlapce, když počural postel, ale podrobnější vyšetřování elektronické komunikace páru ukázalo, že chlapce týrali oba. V osudný večer oba popíjeli a brali drogy včetně marihuany a amfetaminu.

Vlastní Danielův otec Eryk Pelka se po smrti syna zhroutil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám