Hlavní obsah

Stovky lidí se vzbouřily ve francouzském Trappes kvůli zákazu zahalování žen

Několik set lidí v noci na sobotu protestovalo ve francouzském městě Trappes asi 30 kilometrů západně od Paříže proti zákonu, jenž ve Francii zakazuje nosit na veřejnosti šátek nebo závoj zahalující obličej. Protestující napadli tamní policejní stanici. Podle agentury AP je rozhořčil případ muslima, který napadl policistu pokutujícího jeho zahalenou ženu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Při potyčkách s ochránci pořádku byl zraněn mladý chlapec a čtyři muži zákona, šest osob bylo zadrženo. Protestující rovněž zapalovali kontejnery na odpadky, rozbíjeli autobusové zastávky a házeli kameny. Policie proti nim použila slzný plyn a gumové projektily. Protest se jí podařilo rozehnat až kolem třetí hodiny ráno.

Zákaz zahalování platí ve Francii již od roku 2011. Zákon od jeho vzniku provázejí kontroverzní reakce. Představitelé francouzských muslimů, kteří jsou sami většinou proti nošení burek či nikábů, namítají, že norma paušálně stigmatizuje všechny vyznavače islámu. Vrchní představitelé islámu ve Francii však uznávají, že úplné zahalení obličeje odráží extremistické pojetí islámu a není náboženskou povinností.

Kdo si nyní ve Francii zahalí v zemi obličej nějakým závojem či kuklou, riskuje pokutu až 150 eur (3900 korun) a nařízení kurzu občanské nauky. Opatření je namířeno hlavně na muslimky. Trest i pokuta se zdvojnásobují, pokud se jedná o nezletilou dívku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám