Hlavní obsah

Ruská raketa spadla kvůli součástce namontované vzhůru nohama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Zřícení ruské rakety Proton s třemi navigačními družicemi na palubě krátce po startu z kazašského kosmodromu Bajkonur zavinilo špatné namontování snímačů úhlové rychlosti otáčení rakety. Vyplývá to podle ruského tisku z dosavadního vyšetřování nehody. Součástka byla namontována vzhůru nohama, a tak dezorientovaný systém řízení selhal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská raketa Proton krátce po startu explodovalaVideo: Reuters

 
Článek

"Při komplexním vyšetřování odborníci zjistili, že snímače úhlové rychlosti byly obráceny o 180 stupňů, což se projevilo v tom, že systém řízení rakety dostával nesprávné údaje o orientaci," napsal ve čtvrtek list Kommersant s odvoláním na nejmenovaný zdroj z vyšetřovací komise.

Raketa byla totiž smontována ještě v listopadu 2011.

Bezprostředním důsledkem havárie má být zlepšení kontroly nad výrobou raket. Dělníci by při montáži měli být pod dohledem kamer, aby pracovali pečlivěji. To však má být teprve začátek změn v kosmickém odvětví, které v posledních letech utrpělo několik bolestných neúspěchů.

"Při výrobě se uplatňuje takzvaná ochrana před blbostí, aby se součástky prostě nedaly smontovat nesprávně," tvrdil svého času vicepremiér Dmitrij Rogozin. "Ukázalo se, že to jde," podotkl server newsru.com.

Další starty Protonů Rusko pozastavilo.

Nosná raketa Proton-M měla 2. července na oběžnou dráhu vynést modernizované družice ruského navigačního systému Glonass za asi čtyři miliardy rublů (asi 2,4 miliardy korun).
Raketa se ale krátce po startu odklonila od dráhy letu a posléze se obrátila směrem k zemi. Při pádu se pak začala rozpadat, vzplála a po dopadu explodovala. Podle vesmírné agentury Roskosmos se 17 vteřin po startu havarijně vypnuly motory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám