Hlavní obsah

Le Penová přirovnala muslimy k nacistům, přišla o imunitu a bude obžalována

Novinky, rei
Štrasburk

Poslanci Evropského parlamentu v úterý zbavili imunity francouzskou ultrapravicovou političku Marine Le Penovou. Ta tak může být ve své vlasti obžalována z diskriminace a z náboženské nesnášenlivosti poté, co před třemi lety přirovnala muslimy k nacistům okupujícím Francii.

Foto: Charles Platiau , Reuters

Marine Le Penová

Článek

Zbavit šéfku strany Národní fronty poslanecké imunity doporučil europoslancům imunitní výbor.

Le Penovou stíhá prokuratura v Lyonu, kde se na adresu muslimů vyjádřila v projevu v prosinci 2010. Le Penová tehdy prohlásila, že ve Francii stále přibývá lidí s muslimskými šátky a burkami. „Pak přišly modlitby v ulicích,“ uvedla a pokračovala: „Někteří lidé rádi mluví o druhé světové válce a okupaci. Tak mluvme o okupaci – protože to je to, co se tady teď děje. Nejsou tu žádné tanky, vojáci, ale pořád to je okupace, která dopadá na lidi.“

Le Penová se už dříve nechala slyšet, že se případného stíhání nebojí. „Jsem disidentka,“ prohlásila.

Podobně jako ona byl před lety europarlamentem vydán k soudu i její otec Jean-Marie Le Pen. Ten byl v minulosti opakovaně odsouzen kvůli svým kontroverzním výrokům. Například bagatelizoval nacistická zvěrstva. Řekl, že plynové komory byly jen „detailem“.

Ve Francii je přibližně až šest miliónů muslimů. Paříž jim v roce 2011 zakázala modlit se na ulici a ve stejném roce se Francie stala první zemí EU, která zakázala muslimkám plně si zakrývat tvář.

Reklama

Výběr článků

Načítám