Hlavní obsah

Berlusconi dostal za sex s nezletilou Ruby sedm let vězení

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milán
Aktualizováno

Soud v Itálii v pondělí uložil expremiérovi Silviu Berlusconimu sedm let vězení a doživotní zákaz politické činnosti. Porota složená ze tří soudkyň rozhodovala v kauze nezletilé tanečnice Ruby. Té měl Berlusconi ještě jako předseda vlády za sex platit. Navíc se podle soudu dopustil zneužití pravomoci veřejného činitele. Berlusconi se odvolal, do vězení nejde. Expremiér se čtení rozsudku nezúčastnil.

Foto: ČTK/AP

Italský expremiér Silvio Berlusconi

Článek

Berlusconi se automaticky odvolal, stejně jako to udělal při svých dřívějších odsouzeních v jiných kauzách, uvedla televize SkyNews. Odvolací proces tak může trvat ještě roky.

Komentátoři poznamenávají, že přesto může verdikt otřást koaliční vládou premiéra Enrika Letty, která závisí na podpoře Berlusconiho strany Lid svobody.

Soudkyně v pondělí pouze vynesla trest, odůvodnění soud teprve zveřejní.

Foto: Profimedia.cz

Tanečnice Ruby

Prokuratura žádala pro 76letého miliardáře zákaz politické činnosti a šestileté vězení.

Případ se datuje do roku 2010. Tehdejší šéf vlády podle vyšetřovatelů ve své vile za Milánem pořádal erotické večírky oficiálně prezentované jako večeře pro pozvané. Tam měl mít Berlusconi opakovaně pohlavní styk s tehdy 17letou marockou tanečnicí Karimou Mahrúgovou přezdívanou Ruby. Placený sex s nezletilou je v Itálii trestným činem.

„Měl s ní sex, i když věděl, že je nezletilá,“ prohlásila před soudem žalobkyně Ilda Boccassiniová. Jak Berlusconi, tak Ruby ovšem pohlavní styk popřeli.

Expremiér tvrdí, že je obětí justiční zvůle a jdou po něm komunisté.

Výpověď o penězích a striptérkách odvolala

V průběhu vyšetřování však vyšlo najevo, že expremiér dívce daroval až 4,5 miliónu eur. Mahrúgová sama to nejprve přiznala, pak ale svoji výpověď stáhla, stejně jako tvrzení, že na večírcích byly striptérky, které premiéra „tělesně stimulovaly“.

Foto: Reuters

Silvio Berlusconi a Ruby

Do křížku se zákonem se ale Berlusconi dostal i kvůli zadržení Ruby pro podezření z krádeže luxusního náhrdelníku. Ministerský předseda následně osobně volal na policii a přikázal, aby dívku z vazby pustili, jelikož je neteří tehdejšího egyptského prezidenta Husního Mubaraka, což není pravda. Podle prokuratury chtěl premiér tímto krokem zabránit tomu, aby se o jeho aféře s tanečnicí dozvěděla veřejnost.

Obhájci však argumentovali, že Berlusconi byl skutečně přesvědčen o příbuzenství Ruby s Mubarakem a svým zásahem se snažil zabránit diplomatickému skandálu. Tomu ale soudkyně neuvěřily.

Žalobkyně Boccassiniová během soudu upozornila na to, že případ má širší pozadí. Ruby podle ní byla „součástí systému zřízeného k osobnímu uspokojování obžalovaného prostitutkami“. Podle Boccassiniové byla ale Ruby Berlusconiho „oblíbenkyní“.

Vystudovaný právník a nejdéle sloužící poválečný premiér v Itálii Silvio Berlusconi měl oplétačky s policií od svého vstupu do politiky v devadesátých letech. Už tehdy byl úspěšným stavebním podnikatelem a mediálním magnátem.
Naposledy byl vlastník mediální společnosti Mediaset i fotbalového týmu AC Milán Berlusconi minulý měsíc odsouzen k ročnímu věznění a pětiletému zákazu politické činnosti za daňové podvody. O jeho druhém odvolání bude soud teprve rozhodovat. Neapolská prokuratura zase Berlusconiho viní z úplatkářství.

Reklama

Související témata:

Související články

Berlusconi dával dívkám také auta

Přes 280 tisíc eur (asi sedm miliónů korun) zaplatil italský premiér Silvio Berlusconi za nejméně 13 vozů, které daroval dívkám, jež se zúčastnily večírků...

Výběr článků

Načítám