Hlavní obsah

Na Slovensku se kvůli rychlému tání rozvodnily řeky, zasahuje i armáda

• Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Ve slovenském okresu Levice vyhlásili v neděli večer mimořádnou situaci. V důsledku vydatných srážek a tajícího sněhu zde rozvodněné řeky začaly ohrožovat obytné části obcí. Hasičům při ochraně lidí a majetku pomáhá i armáda. V pondělí se situace v Levickém okrese stabilizovala. Řeka Podlužianka začala klesat.

Foto: tvnoviny.sk

Situace v Zlatých Moravcích

Článek

Podél řeky Podlužianka rozkládali hasiči a vojáci pytle s pískem. Voda ohrožovala obytnou část i budovu místní základní školy. Hasiči zasahovali rovněž v obci Demandice, kde voda zasáhla asi 20 domů. Obyvatele zatím nemuseli evakuovat.

„Nejsložitější je situace na přítocích řeky Hron, které se výrazně naplňují vodou z tajícího sněhu ze Štiavnických vrchů. V pátek tam napadlo až 40 centimetrů nového sněhu,“ citoval server sme.sk mluvčího vodohospodářského podniku Ľuboše Krna.

Pytle s pískem chrání také obce Rybník, Podlužany, Malé Kozmálovce, Veľké Túrovce a Kozárovce. Složitá je rovněž situace v okresu Nové Zámky, především v obcích Veľká Maňa a Hul, kde voda zatopila sklepy rodinných domů.

Hrozba povodní z deště a tajícího sněhu přetrvává ještě v okresech Nitra a Nové Zámky. Stoupají řeky Ipeľ a Hron.

Maďarsko je rovněž v pohotovosti

V maďarském městě Kaposvár museli hasiči zachránit čtyři lidi ze zatopených domů. Hasiči staví zábrany i v některých částech západního, centrálního a severozápadního Maďarska.

Pohotovost platí v 63 obcích po celé zemi a na 1206 kilometrech hrází řek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám