Hlavní obsah

Skotský kardinál kritizoval homosexuály, sám žil dlouhá léta s mužem

– Edinburgh

Hlava skotských katolíků a velký odpůrce homosexuálů, kardinál O´Brien, který odstoupil z postu a neúčastnil se volby nového papeže kvůli nevhodnému chování v osmdesátých letech, měl dlouholetý fyzický vztah s jedním z mužů, kteří proti němu nedávno vznesli obvinění. Podrobnosti uvedly listy Herald a Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý kardinál O´Brien

Článek

O´Brien se ještě před volbou nového papeže přiznal, že se dopustil nevhodného chování a odstoupil z funkce. Čelil obviněním, že nočních modliteb a popíjení zneužíval k tělesným kontaktům s mladšími knězi v semináři. [celá zpráva]

Na kardinála si stěžovali tři různí kněží a jeden laik, že je O´Brien obtěžoval. Podle listu Herald byla klíčová stížnost prvního, který s ním měl dlouholetý vztah a nakonec v novém tisíciletí odešel z církve, než se do ní zase vrátil. Koncem loňského roku se obrátil na velvyslance Vatikánu v Británii se stížností. Zřejmě mu vadily O´Brienovy výroky ohledně homosexuality, kterou označil za směšnou úchylku a morální poklesek.

Kardinál složil funkci a současně oznámil, že se nebude účastnit volby nového papeže, jímž se stal František. Ve stručném prohlášení přiznal, že se nevhodně choval, ale blíže to nespecifikoval.

Podle listu Guardian O´Brienův dlouholetý partner žije nyní mimo Skotsko v klášteře na kontinentu, což mu zajistil právě O´Brien.

Oba se znali třicet let a měli těsný vztah, telefonovali si a muž kardinála navštěvoval v jeho rezidenci v Edinburghu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám