Hlavní obsah

Kyperské banky se nemusejí nikdy otevřít, varoval německý ministr financí

Nikósie/Brusel
Aktualizováno

Kyperští politici, představitelé eurozóny, Evropská centrální banka (ECB), Moskva i Mezinárodní měnový fond (MMF) se snaží usilovně najít cestu pro řešení finanční krize na Kypru. Zemi aktuálně hrozí insolvence a státní bankrot. Poté, co kyperský parlament jasně odmítl úvěr 10 miliard eur výměnou za bezprecedentní zdanění vkladů, Německo varovalo, že se kyperské banky nemusejí otevřít už nikdy.

Foto: Petros Karadjias, ČTK/AP

Kypřané čekají u bankomatů, aby vybrali co nejvíce peněz, než o část vkladů přijdou.

Článek

Kypr prodloužil ve středu "bankovní prázdniny", kdy jsou finanční ústavy uzavřené, až do úterý. Původně měly být uzavřené do čtvrtka včetně, aby nečelily náporu střadatelů, kteří by si z nich chtěli okamžitě vybrat všechny úspory, což by vedlo k jejich kolapsu. Bankomaty vydávají jen omezené sumy. Uzavřena je i kyperská burza.

Poté, co kyperský parlament odmítl půjčku Evropské unie a MMF výměnou za zdanění vkladů nad 20 000 eur, řekl německý ministr Wolfgang Schäuble, že v tom případě by se kyperské banky už nikdy nemusely otevřít.

Dvě největší kyperské banky drží už nyní Evropská centrální banka v nouzovém režimu. Pokud podle Schäubleho nebude Nikósie souhlasit s podmínkami půjčky, Evropská centrální banka je odpojí: "Bez peněz od ECB jsou insolventní," řekl  Schäuble. Podle webu EUobserver.com dodal, že pomoc od ECB je podmíněna tím, že se uskuteční dlouhodobý záchranný program.

Člen užšího vedení  ECB Jörg Asmussen řekl, že ECB nemůže kyperským bankám dodávat peníze, protože bez rychlé rekapitalizace nejsou tyto banky solventní.

Bankovní politika Kypru se musí změnit

Rozhodnutí kyperského parlamentu přijal německý ministr s lítostí, ale uvedl, že na podmínkách pomoci se nic nezmění: "Je to vážná situace, ale nemůže vést k nesmyslným rozhodnutím, k záchraně obchodního modelu, který selhal. Kypr má přehnaně velký bankovní sektor a to ho dovedlo k insolvenci. A nikdo za hranicemi Kypru z toho nemůže být viněn."

Dodal, že kyperská vláda si může myslet, že "bude pokračovat v lákání velkého kapitálu na nízké daně a laxní legislativu, ale varoval, že daňoví poplatníci v dalších zemí to nebudou sanovat, když se to nepovede".

Podobně mluvila ve středu i německá kancléřka Angela Merkelová, která řekla, že rozhodnutí kyperského parlamentu lituje. [celá zpráva]

Zdůraznila, že povinností eurozóny je najít řešení pro Kypr, ale dodala, že současný kyperský bankovní systém je neudržitelný. Dodala, že evropští partneři nyní od Nikósie čekají nový návrh. "Zvážíme s respektem každý návrh, který Kypr předloží. Německo chce řešení," řekla Merkelová.

Kypr hledá pomoc v Rusku

Kyperský ministr financí zůstává v Moskvě ve snaze získat pomoc z Ruska, protože kyperských bank hojně využívají ruští podnikatelé. Žádné dohody však dosaženo nebylo, i když podle Kypřana rozhovory začaly nadějně. [celá zpráva]

Kyperský prezident jedná se špičkami své strany ve snaze vytvořit plán B a míní jednat s ECB, Evropskou unií a MMF. Podle BBC jsou dalšími možnostmi spojení bank, vydání dluhopisů a další finanční pomoc z Ruska.

Pomoc státu nabídla kyperská ortodoxní církev. Arcibiskup Chrysostomos po dnešním setkání s prezidentem Nikosem Anastasiadisem řekl, že nabídne vládě úvěr zastavený církevním majetkem. Církev má na ostrově značné majetky a je také hlavním akcionářem třetí největší banky Hellenic Bank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám