Hlavní obsah

Policie prohledala pařížský byt šéfky MMF Christine Lagardeové

Paříž
Aktualizováno

Francouzská policie prohledala pařížský byt šéfky Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeové. Je vyšetřována v případě odškodnění francouzského podnikatele podnikatele Bernarda Tapieho zneužila postavení ministryně. Schválila, aby byl případ řešen v arbitráži a ta mu přiřkla vysoké odškodné.

Foto: Oli Scarff, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Článek

O prohledání bytu ve středu informovala agentura Reuters s odvoláním na advokáta Lagardeové Yvese Periqueta. Ten je přivítal: „Toto vyšetřování pomůže odhalit pravdu a přispěje k očištění mého klienta z toho, že se dopustil čehokoli nezákonného.“

Vyšetřování je podle BBC vedeno kvůli odškodnému pro někdejšího ministra socialistické vlády a později přítele pravicového prezidenta Nicolase Sarkozyho, podnikatele Bernarda Tapieho. Tapie se roky soudil kvůli tomu, že banka Credit Lyonnaise prodala v roce 1993 majoritní balík akcií Adidasu, které držela jeho firma.Případ se v roce 2007 dostal k rukám Lagardeové a ta v roce souhlasila s tím, že se spor vyřeší v rozhodčím řízení

Arbitráž pak v roce 2008 podnikateli, který u soudu prohrál a odvolal se, přiřkla odškodné v celkové výši 385 miliónů  eur, z nichž 45 miliónů dostal jako přímé odškodné, 240 miliónů bylo pro jeho věřitele a 100miliónů činil úrok.

Kritici Lagardeové vytýkají, že zvolila soukromou proceduru (tedy arbitráž), i když šlo o veřejné prostředky, a že se proti rozhodnutí arbitráže neodvolala. Tvrdí také, že věděla o předpojatosti některých členů arbitrážní komise a že Tapie získal takto více, než by dostal u soudu, i když Tapie žádal dvakrát tolik, než dostal. Lagardeová se brání tím, že žádný zákon neporušila. "Bylo to v tu dobu nejlepší možné rozhodnutí," řekla v lednu podle agentury Bloomberg

Pokud by byla uznána vinnou ze zpronevěry veřejných prostředků, mohla by být odsouzena až k deseti letům vězení a pokutě 150 000 eur.

Podle zpravodaje BBC v Paříži Christiana Frasera mají vyšetřovatelé podezření, že rozhodnutí o arbitráži byla součástí dohody, kde na oplátku měl Tapie podpořit Sarkozyho ve volbách v roce 2007.

Již na konci února francouzská policie prohledala byt šéfa kanceláře Sarkozyho podezření, že Sarkozy tlačil na Lagardeovu, aby uplatnila arbitráž. Lagaredeová byla v letech 2005 až 2007 francouzskou ministryní obchodu ve Villepinově vládě, v květnu 2007 se stala na měsíc ministryní zemědělství ve Fillonově vládě a od června byly ministryní financí.

Reklama

Výběr článků

Načítám