Hlavní obsah

Řím zavalí milión poutníků, papeže čeká inaugurace

– Řím
Právo, DPA, ČTK, znk

Řím se v souvislosti s úterní inaugurační mší nového papeže Františka přichystal na příjezd až miliónu poutníků. Slavnostní obřad provázejí mimořádná bezpečnostní opatření. Náměstí sv. Petra – kde mše v 09.30 začne – a okolí bude hlídat tisícovka policistů a na 700 dobrovolníků civilní ochrany. Do Vatikánu dorazily i desítky světových státníků a politiků.

Foto: Max Rossi, Reuters

Papež František na setkání s novináři

Článek

V Italské metropoli bude omezena doprava, a to včetně letecké. V centru budou operovat i jednotky pyrotechniků a policistů se psy. Média původně psala, že na střechách kolem náměstí sv. Petra budou i odstřelovači, to ale Vatikán v pondělí popřel.

„Odstřelovače zítra (v úterý, pozn. red.) nerozmístíme a ani jsme je nikdy nerozmísťovali. Všechno, co je na náměstí sv. Petra a (přilehlé ulici) via della Conciliazione, je naše, Vatikánu. V žádném případě bychom tam odstřelovače nepovolili,“ řekl listu Corriere della Sera nejmenovaný zdroj z kurie.

Duka předá papeži dary

Mše se odehraje pod širým nebem a je volně přístupná, neprodávají se na ni vstupenky. Poutníci budou moci na hlavní vatikánské náměstí dorazit už od časných ranních hodin, od 5.30 do dvou hodin odpoledne bude cestování metrem zdarma. Na obřad dorazí i věřící z Česka.

Jen z Brna do Vatikánu vyrazilo 200 poutníků, na palubě letadla budou také dary, které chce papeži předat arcibiskup Dominik Duka. Přítomní ale udělají dobře, pokud doma nezapomenou deštníky: meteorologové očekávají déšť a nevylučují ani bouřky.

Papež František byl do čela katolické církve zvolen minulou středu a úřadu se ujal okamžitě, inaugurační mše ale slavnostně stvrdí jeho nástup na papežský stolec.

Stříbrný prsten

Jedním z hlavních bodů ceremonie bude převzetí papežských insignií, prstenu a pallia (štóly, která je součástí liturgického roucha). Papež tak učiní před hrobkou sv. Petra ve stejnojmenné bazilice. Corriere della Sera v této souvislosti napsal, že tzv. rybářský prsten, odznak každého papeže, nebude tentokrát zlatý, jak je tradicí, ale z pozlaceného stříbra.

Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi upřesnil, že František si vybral jeden ze tří modelů, které pro Pavla VI. (1963–78) připravil zlatník Enrico Manfrini. Na prstenu je sv. Petr s klíči od brány nebeské.

Mše, na níž se podle italského tisku akreditovalo 132 delegací hlav států a vlád z celého světa, se zúčastní například německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský premiér Jean-Marc Ayrault či vévoda z Gloucesteru v zastoupení své sestřenice, britské královny Alžběty II. Česko bude reprezentovat ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Prvním prezidentem, s nímž se papež setkal, byla v pondělí argentinská hlava státu Cristina Fernándezová de Kirchner. Schůzka se uskutečnila v penziónu Domu Svaté Marty. Bergoglio byl coby arcibiskup Buenos Aires neoblomný kritik Kirchnerové a předtím jejího manžela Néstora, který jej za to kdysi nazval „skutečnou hlavou opozice“.

Podle všeho ale setkání tentokrát proběhlo v přátelském duchu. „Do této chvíle mě nikdy žádný papež nepolíbil,“ řekla prý Kirchnerová Františkovi poté, co se pozdravili políbením na tváře.

Prezidentka během setkání požádala papeže o podporu argentinského požadavku na vrácení Falklandských - Malvínských ostrovů, které drží Británie.

Dorazil i Mugabe

Protesty části veřejnosti vzbudil přílet zimbabwského diktátora Roberta Mugabeho, který v pondělí s početnou delegací dorazil na římské letiště Fiumicino.

Mugabe sice kvůli porušování lidských práv čelí ze strany Evropské unie sankcím, které mu mimo jiné zakazují navštívit či projíždět členskými státy, platí ale výjimka pro „náboženské povinnosti“, kterou africký prezident využil, stejně jako při pohřbu Jana Pavla II. v roce 2005 nebo předloni při jeho prohlášení za blahoslaveného. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Papež František má jen jednu plíci

Světový tisk věnuje velkou pozornost zdravotnímu stavu nového papeže, protože jeho předchůdce Benedikt XVI. opustil letos v únoru svůj post oficiálně právě...

Výběr článků

Načítám