Hlavní obsah

Němečtí biskupové povolili při znásilnění pilulku "den poté"

Berlín

Katolické kliniky v Německu mohou znásilněným ženám předepisovat antikoncepční pilulku známou jako "den poté". Ve čtvrtek se na tom shodla německá biskupská konference v Trevíru na západě země, napsal portál spiegel.de. Nemocnice pod katolickou správou ale nadále nemohou podávat léky, které by vedly k usmrcení embrya.

Článek

Církev v Německu čelila v poslední době tlaku kvůli nedávným případům toho, kdy dvě katolická lékařská zařízení v Kolíně nad Rýnem odmítla znásilněnou ženu kvůli tomu, že jí nesměla předepsat zmíněnou nouzovou antikoncepční pilulku. [celá zpráva]

Kolínský arcibiskup Joachim Meisner v souvislosti s tím prohlásil, že se za zmíněný "incident hluboce stydí", neboť takové jednání je proti křesťanskému poslání klinik.

Biskupové změnu dosavadního odmítavého postoje k antikoncepčním prostředkům zdůvodnili tím, že nyní jsou k dispozici nové léky s novými účinky. Zdůraznili především medikamenty, které dokážou zabránit oplodnění vajíčka. Zapovězeno nadále zůstává usmrcení embrya, jak je vyvíjející se jedinec označován v období třetího až osmého týdne těhotenství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám