Hlavní obsah

Francie zakázala lék Diane 35 užívaný i v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Praha

Francie se rozhodla postupně zastavit prodej léku Diane 35, který se používá proti akné i jako antikoncepce, a to i v České republice. Lékaři ho nesmějí ve Francii předepisovat od čtvrtka. Je to reakce na úmrtí nejméně čtyř uživatelek tohoto preparátu od roku 1987. Sdělila to francouzská státní agentura pro bezpečnost léků ANSM. Podle českého lékového ústavu i gynekologů lze ale lék užívat, dokud Evropská léková agentura nevyhodnotí jeho přínosy i rizika.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Lék Diane 35

Článek

"O konkrétních přínosech této léčby a jejích rizicích pro individuální pacientky je vždy třeba poradit se s ošetřujícím lékařem," zdůraznila mluvčí lékového ústavu Veronika Babicová Petláková.

„Nemyslíme si, že jsou známy nějaké zásadní nové informace týkající se přípravku Diane-35 nebo antikoncepce obecně," uvedl prezident České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák.

I francouzská agentura ujistila, že není důvod k panice. Vyzvala pacientky, aby ihned nepřerušovaly léčbu a kontaktovaly jen svého lékaře. Pilulky Diane 35 a jejich příbuzné verze budou staženy z trhu postupně do tří měsíců, aby ženy měly čas si najít náhradní preparáty.

Odborníci zjistili, že pilulky Diane 35 zvyšují riziko krevních sraženin. ANSM eviduje 125 trombóz a čtyři úmrtí, která se připisují tomuto léku za 25 let. Hovoří se také o třech dalších úmrtích.

V ČR jsou vedle Diane-35 tři přípravky stejného složení - Chloe, Minerva a Vreya. Obsahují kombinaci cyproteron acetátu a ethinylestradiolu. Vedle akné se dávají také při masivním řídnutí vlasů a nadměrném ochlupení. "Ačkoli účinkují i jako antikoncepce, neměly by být užívány jen jako antikoncepce, ale právě pro léčbu těchto stavů," dodala mluvčí Petláková.

Reklama

Výběr článků

Načítám