Hlavní obsah

Amnestie vzbuzuje obavy v Sasku, tamní ministr vnitra nešetří kritikou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drážďany

Kvůli propuštění vězňů v České republice panuje v příhraničních oblastech německé spolkové země Saska strach z růstu kriminality, kterou místní obyvatelé připisují sousedním Čechům a Polákům. Napsal to v pondělí německý deník Bild, podle něhož se v podobném smyslu vyjádřil také saský ministr vnitra Markus Ulbig.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

"K propuštění drobných kriminálníků jsem velmi kritický, poněvadž jeho následky pro naše obyvatele nelze odhadnout," prohlásil podle Bildu Ulbig.

List dodal, že částečná amnestie vyhlášená prezidentem Václavem Klausem se vztahuje i na pachatele, kteří se dopouštěli krádeží a vloupání také v saském pohraničí. To se potýká s jejich nárůstem od otevření schengenského prostoru bez hraničních kontrol pro nováčky EU před pěti lety.

Jako doklad, že obavy Sasů nejsou bezdůvodné, uvádí nejčtenější deník v Německu skutečnost, že desítky amnestovaných se jen několik hodin po propuštění dostaly znovu do křížku se zákonem a skončily ve vazbě. [celá zpráva]

Saské oblasti při hranicích s Českem a Polskem nejvíce trápí množící se krádeže automobilů a barevných kovů. Někteří tamní obyvatelé kvůli tomu volají po obnovení kontrol na hranicích, postavení zátarasů na turistických stezkách přes hranici nebo zvýšení policejní přítomnosti v regionu.

Od těchto opatření si slibují, že zloděje odradí a znemožní jim rychle zmizet s lupem v cizině. Saské úřady sázejí na posilování spolupráce s českými a polskými policejními orgány.

Výhrady k otevření hranic má i Bavorsko, které si zase stěžuje na dovoz českého pervitinu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám