Hlavní obsah

Evropský bezpilotní letoun neuron vzlétl

Novinky,
Paříž

První let absolvoval v sobotu ve Francii evropský útočný bezpilotní letoun Neuron, který má vlastnosti kategorie stealth, uvedl web Aviationist. Vývoj stroje trval pět let a podílely se na něm kromě Francie ještě Itálie, Švédsko, Španělsko, Švýcarsko a Řecko. Jedná se ale jen o technologický demonstrátor, ze kterého může teprve být odvozen typ určený pro operační nasazení.

BEZ KOMENTÁŘE: Zkušební let bezpilotního letounu Neuron

 
Článek

Neuron je prvním bezpilotním bojovým letounem vyvinutým v Evropě, který vzlétl do vzduchu. Je mnohem modernější než současné masivně nasazované stroje MQ-1 Predator a MQ-9 Reaper. Podobá se nápadně americkým stojům X-47B společnosti Northrop Grumman, který vzlétal na začátku loňského roku (více zde) a už se připravuje na testy na použití na letadlových lodích, přičemž absolvoval i simulovaná přistání s pomocí přistávacího háku, a stroji Phantom Ray Boeingu, který jej vyvíjí na vlastní náklady.

Foto: Dassault Aviation

Neuron na ranveji

Stroj dlouhý deset metrů o rozpětí dvanáct metrů poháněný motorem Rolls-Royce Turbomeca Adour vyroloval z továrny Dassault Aviation letos 20. ledna.

Foto: Dassault Aviation

Neuron na letištní ploše

Po prvním letu bude v příštím roce dále testován ve Francii. Pak bude přepraven na švédskou střelnici Vidsel a nakonec do Perdasdefogu v Itálii, kde se ověří, nakolik je neviditelný pro radary a zda je schopen shazovat přesně naváděnou munici ze své pumovnice.

Foto: Dassault Aviation

Neuron startuje.

Podobný stroj Taranis vyvíjí britský koncern BAE Systems. Vyroloval 12. července 2010 a podrobil se dalším pozemním zkouškám. První let plánovaný na loňský rok se ale neuskutečnil ani v roce 2011, jak bylo plánováno, ani v roce 2012 a byl odložen na začátek roku 2013. Taranis je dlouhý 11 metrů a má rozpětí devět metrů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám