Hlavní obsah

Košická radnice vysídlila Romy pod Tatry, místní je ale poslali zpátky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Skupinu Romů z nelegální osady chtěla košická radnice vystěhovat do 130 kilometrů vzdálené podtatranské obce Rakúsy. Obec je však poslala zpátky do Košic.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Postup košického magistrátu hodnotím jako bezohlednost, cynismus a aroganci silnějšího vůči slabšímu,“ citoval deník Korzár starostu obce Rakúsy Václava Bystríka.

Letos v říjnu zlikvidovaly Košice nelegální osadu na okraji města. V chatrčích tam žilo 156 lidí, z nichž podle košického magistrátu většina neměla trvalé bydliště na území města. Košický dopravní podnik proto poskytl autobus, který Romy rozvážel po celé zemi.

Sedmnáct Romů vysadil autobus v obci Rakúsy, v níž údajně bydlí jejich příbuzní. Romové se nastěhovali do zchátralého domu, kde bydlí až 44 lidí. Starosta obce prohlásil, že domu hrozí zřícení. Zároveň zjistil, že Romové nemají trvalý pobyt na území obce, ale v Košicích. Po dvou dnech je proto vypravil na zpáteční cestu do Košic. Prohlásil, že magistrát Košic se tímto způsobem pokusil zbavit nepohodlných lidí.

V obci Rakúsy žije 2 640 obyvatel, z nichž je 2 040 Romů. „Velké město zachází s lidmi, jako s odpadem a my máme být smetištěm. Takhle se problémy na úkor jiných neřeší,“ dodal starosta obce.

Košický magistrát nadále tvrdí, že šlo o vstřícný krok vůči Romům. „Oni tam sami chtěli jet, protože tam mají příbuzné a chtěli u nich bydlet,“ uvedla mluvčí košického magistrátu Martina Viktorínová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám