Hlavní obsah

Slováci se pouští do boje s Bruselem o svatozář

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Navzdory odporu Bruselu schválila v pátek Bankovní rada Národní banky Slovenska původní návrh pamětní dvou eurové mince, na níž mají Cyril a Metoděj svatozář a na oděvech kříže. Evropská komise požádala o odstranění těchto symbolů v rámci respektování náboženské neutrality.

Foto: Archiv NBS

Mince, kvůli které planou na Slovensku vášně.

Článek

„Bankovní rada schválila původní návrh s vědomím, že se vystavuje riziku zmaření původního cíle vydání pamětní mince platné v celé eurozóně s tématem příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu,“ uvedla mluvčí Národní banky Slovenska Petra Pauerová.

Slovensko chce vydat tuto pamětní eurominci v příštím roce u příležitosti 1150. výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Proti žádosti Bruselu o odstranění svatozáře a křížů protestovala Konference biskupů Slovenska (KBS).

„Je to neúcta vůči vlastním dějinám,“ uvedl mluvčí KBS Jozef Kováčik. Mluvčí připomněl, že věřící za totality riskovali ztrátu svobody, když požadovali, aby se o Cyrilovi a Metodějovi mohlo mluvit jako o svatých. „Žijeme ve svobodné společnosti nebo v totalitě, kde nám někdo bude diktovat, zda můžeme používat státní symboly?“ dodal Kováčik.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám