Hlavní obsah

Chudší země EU odmítají výraznější škrty evropských podpůrných fondů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Patnáct členských zemí Evropské unie a Chorvatska spojených v neformálním sdružení Přátel koheze odmítá výraznější škrty v podpůrných fondech v rámci rozpočtu unie pro roky 2014 až 2020. Čelní představitelé chudších zemí EU to v pátek deklarovali na společném jednání v pátek v Bratislavě. Jednání se zúčastnili také předseda Evropské komise José Manuel Barroso a předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Foto: Jan Koller, ČTK

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso (vlevo) a slovenský premiér Robert Fico v Bratislavě

Článek

Evropská komise navrhla, aby unie na odstraňování regionálních rozdílů vynaložila v příštím rozpočtovém období 339 miliard eur (8,4 biliónu Kč). „Došlo ke všeobecné shodě o podpoře návrhu Evropské komise ohledně koheze. Ta by neměla být považovaná za pomoc bohatších chudším, ale za všeobecný cíl unie,“ uvedl po bratislavském jednání Barosso.

Bohatší státy unie, především Velká Británie, však s tímto návrhem nesouhlasí. Požadují snížení této částky o 60 miliard eur (1,5 biliónu Kč). Členské země unie se pokusí dohodnout na podobě nového rozpočtu na summitu koncem listopadu.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico vítá v Bratislavě předsedu české vlády Petra Nečase.

Předseda Evropského parlamentu Schulz zdůraznil, že na ústupky musí být připraveny obě strany. „Výsledkem by měla být férová a spravedlivá dohoda na evropském rozpočtu,“ dodal. Předseda slovenské vlády Robert Fico pochválil dobré načasování jednání Přátel koheze. „Začínáme závěrečnou fázi jednání o příštím několikaletém finančním rámci. Proto je důležité zintenzivnit naší snahu o zdůraznění důležitosti kohezní politiky,“ uvedl Fico.

Snížení rozpočtu o 4,5 procenta na úrovni zmíněných 339 miliard eur považují chudší členské země za přijatelné. Čistí přispěvatelé, kterým jsou kromě Velké Británie také Německo, Francie, Finsko, Nizozemí, Rakousko, Švédsko a Dánsko prosazují celkové škrty v rozpočtu ve výši deseti až patnácti procent. To by ve větší míře zasáhlo i podporu kohezní politiky.

Bratislavský hrad, kde se summit konal, museli odpoledne všichni opustit, protože anonym nahlásil uložení bomby. Jak uvedla agentura TASR, jednání politiků v té době už bylo ukončeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám