Hlavní obsah

Slovensko chce zakázat chov psů bojových plemen

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Po sérii útoků psů na člověka se Slovensko rozhodlo zakázat chov některých bojových plemen. Zakázán by měl být například chov pitbulů a bandogů. Tato dvě plemena nebude možné na Slovensku chovat ani rozmnožovat. Ministerstvo zemědělství už připravuje příslušný zákon.

Foto: Profimedia.cz

Pitbul má být na Slovensku zakázán

Článek

„Bylo neúnosné sledovat, kolik lidí bylo v poslední době napadeno,“ uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Magda Tóth Želeňáková. Podle plánů ministerstva by se měl zpřísnit chov dalších 13 plemen. Jsou mezi nimi například jihoruský ovčák, boerboela (zvaný búrský buldok) nebo jihoafrický mastif a další.

Po vzoru jiných zemí by měly existovat tři rizikové kategorie psů, které budou moci chovat pouze odborně způsobilí majitelé, kteří prošli kynologickým výcvikem. Psy zařazené do těchto kategorií by mohli chovatelé brát na procházku pouze na vodítku a s náhubkem.

Kynologové upozorňují, že zákon řeší pouze čistokrevná zvířata, nikoliv problematické křížence. „Zřejmě nedělali žádné statistiky. Nejvíc útoků má totiž na svědomí rotvajler, případně jeho kříženci,“ uvedl Zoltán Tatarko k Klubu amerických bandogů.

Podle kynologa Vladimíra Stassela nemá samotné plemeno nic společného s chováním zvířete. „V zahraničí se pitbulové nebo bulteriéři využívají například při výuce mentálně postižených lidí, kteří by nechtěným úderem mohli psům ublížit. Tito psi to vydrží, protože mají nižší práh bolesti. Nejsou agresivnější ani útočnější, než jiná plemena,“ tvrdí Stassel.

Reklama

Výběr článků

Načítám