Hlavní obsah

Na úplatky za gripeny byly nachystány dvě miliardy, řekli svědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Na údajné úplatky v souvislosti s očekávaným prodejem stíhaček Jas-39 Gripen české armádě před více než deseti lety byly připraveny skoro dvě miliardy korun. Vyplývá to ze svědeckých výpovědí při vyšetřování případu kontroverzního rakouského lobbisty Alfonse Mensdorffa-Pouillyho, kterými se zabývá nadcházející pondělní vydání magazínu Profil, napsala v sobotu agentura APA. Česko se nakonec rozhodlo nadzvukové stroje pronajmout.

Článek

Rakouský lobbista už je delší dobu podezříván z korupce při uzavírání smluv na stíhačky Jas-39 Gripen. Mark Cliff, poradce Mensdorff-Pouillyho britského partnera Timothyho Landona, prý o uplácení vypovídal před britským protikorupčním úřadem SFO. Při jednom z jednání během roku 2001 údajně s účastníky schůzky Mensdorff-Pouilly hovořil o "pravděpodobné částce", pokud Maďarsko, Česko a Rakousko gripeny koupí.

Pro pět maďarských "třetích stran" mělo být na úplatcích vyčleněno 180 miliónů šilinků (325 miliónů korun), pro 20 českých 1,05 miliardy šilinků (takřka 1,9 miliardy korun) a pro čtyři rakouské 250 miliónů šilinků (451 miliónů korun). Spolu s Českem se na pronájmu letounů dohodlo i Maďarsko.

Mensdorff-Pouilly vždy tvrdil, že se neúčastnil žádných nelegálních aktivit a že se cítí nevinný. V sobotu se k nejnovějším zprávám v médiích odmítl vyjádřit. Z praní špinavých peněz, z falešné výpovědi a z předložení zfalšovaného důkazu zodpovídat před soudem v prosinci.

V letech 2000 až 2008 údajně získal celkem 12,6 miliónu eur, které byly díky falešným smlouvám vyvedeny z britského zbrojního koncernu BAE Systems. Peníze prý byly použity na úplatky pro lidi, kteří ve střední a východní Evropě měli vliv na zbrojní zakázky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám