Hlavní obsah

V Chorvatsku napadl sníh

– Záhřeb/Vídeň • Aktualizováno

Zatímco řada dovolenkářů ještě počítá s cestou k Jadranu za koupáním v moři a opalováním na pláži, v Chorvatsku ve čtvrtek napadl první sníh. Ve vyšších polohách ve vnitrozemí poklesla teplota pod nulu, v turistických oblastech na zimních deset stupňů. Sníh přinesla studená fronta ze severozápadu, týž den napadl i v Rakousku a ve Slovinsku.

Foto: ČTK/AP

Zářijový sníh ve švýcarském Silberenbühnu

Článek

V Chorvatsku na Zavižanu nejen pršelo, ale také tam v noci na čtvrtek padal sníh, uvedl server Slobodna Dalmacija. Teplota přitom poklesla pod nulu. Sníh padal i v jiných místech s nadmořskou výškou nad 1600 metrů.

Zbytek Chorvatska čelil prudkým lijákům, když u Šibeniku napršelo za 24 hodin 50 litrů na čtverečný metr a úplně nejvíc - 219 litrů - v Rijece, kde byly některé ulice pod vodou stejně jako v Zadaru.

Lijáky souvisely s postupující tlakovou níží, která měla střed nad střední Dalmácií a kterou provázel silný nárazový vítr.

Problémy byly i na dálnici ze Rijeky do Záhřebu, kterou využívají turisté. Byla na ní špatná viditelnost, mokro a hlavně foukal silný vítr, což vedlo k omezení rychlosti na sto kilometrů za hodinu a zákazu vjezdu některých vozidel. Na most u Karlobagu nesměly autobusy a auta s obytnými přívěsy, na úsek mezi Bakarem a Senjou ani nákladní vozidla, která měla náklad zakrytý jen plachtou.

Zavřena byla i cesta do Čakovce a dálnice A1 mezi Gornjou Pločou a Posedarjem, uvedl list Dnevnik.

Foto: Profimedia.cz

Autobus, který havaroval v bouři u Soluně

Prudká bouře s lijáky postihla i Řecko. V pátek brzy ráno v ní havaroval u Soluně autobus, který se převrátil. Čtyři turisté z Ruska zemřeli a dalších třicet lidí se zranilo.

V Rakousku byly nutné sněhové řetězy

Ještě více sněhu napadlo v Rakousku, kde kvůli tomu byla vyhlášena v některých horských oblastech povinnost jezdit s řetězy, protože se vytvářela ledovka. Na západě ve Vorarlbersku leží sníh v oblastech s nadmořskou výškou přes 1200 metrů.

Povinnost jízdy se sněhovými řetězy kvůli zledovatělému povrchu vozovky platí na alpské silnici na hřebeni Silvretta. V Tyrolsku musí řidiči nasadit řetězy na silnici B188 mezi obcemi Galtür a Pians a také na hlavní silnici v Ötztalských Alpách směrem na horský průsmyk Timmelsjoch.

Sníh také napadl ve Slovinsku na Triglavu. Už 1. září padal sníh ve Švýcarsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám