Hlavní obsah

Rakouský bulvár se omlouvá za fotomontáž ze Sýrie

Rakouský bulvární list Kronen Zeitung lituje "opomenutí", kterého se dopustil při "novinářském stylizačním prostředku fotomontáže". Takto podle listu Der Standard reagoval šéfredaktor Kronen Zeitung na skandál s digitálně upravenou fotografií z boji zmítané Sýrie, která podle všeho měla zdramatizovat události v této blízkovýchodní zemi.

Foto: ČTK

Fotografie (koláž) vydaná v listu Kronen Zeitung

Článek

Bulvární list v sobotním vydání otiskl fotografii muže, který s dítětem v náručí a ženou po boku kvapně opouští rozbombardovanou čtvrť města. Vzápětí ale vyšlo najevo, že jde o dva spojené obrázky, které pocházejí z agentur epa a Reuters.

"Zatímco jsme správně uvedli autorská práva obou snímků, chybělo bohužel upozornění na to, že se jedná o novinářský stylizační prostředek fotomontáže. Za toto opomenutí se omlouváme," napsal pro úterní vydání šéfredaktor listu Christoph Dichand.

Foto: ČTK

Původní fotografie prchajícího syrského páru použitá v koláži.

Sporného využití koláže si během víkendu všimla mnohá média. Technologický web Gizmodo použití grafického programu na zmíněné fotografii označil za "hanebnost", protože úprava měla již tak problematickou část světa čtenářům ukázat v ještě více apokalyptickém kabátě, než ve skutečnosti je. O větším "zdramatizování" občanské války v Sýrii psaly rakouské i zahraniční weby.

Foto: ČTK/Reuters, ČTK

Původní fotografie pozadí použitá v koláži.

V Kronen Zeitung ale mají podle Süddeutsche.de na věc jiný pohled. "Já jen vím, že u toho jsou uvedena dvojí autorská práva, takže věc je přeci jasná," citoval portál novináře zahraniční redakce bulvárního listu Christiana Hauensteina, podle kterého bylo uvedení dvou zdrojů fotografie očividným signálem fotomontáže. Hauenstein dodal, že koláž "mohla být jasněji označena", ale že odpovědný kolega pracoval celé čtyři týdny, takže v takovém případě k chybě může dojít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám