Hlavní obsah

Upalování lidí bylo špatné, uznali po 400 letech v Kolíně nad Rýnem

Kolín nad Rýnem

Městská rada Kolína nad Rýnem ve čtvrtek jednomyslně odsoudila čarodějnické procesy, které se ve městě konaly před 400 lety. Zároveň rehabilitovala všechny, kdo byli na základě obvinění z čarodějnictví popraveni, uvedla agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Pálení lidí obviněných z čarodějnictví na středověké rytině

Článek

Celkem bylo v Kolíně nad Rýnem odsouzeno k smrti za čarodějnictví 38 lidí. Převážnou většinu z nich tvořily ženy, mezi odsouzenými ale byli také tři muži a jeden chlapec. Nejmladší obětí čarodějnických procesů v tomto západoněmeckém městě byla osmiletá dívka, kterou místní úřady rovněž nechaly upálit.

Podnět k rehabilitaci obětí čarodějnických procesů dal evangelický farář Hartmut Hegeler, který se zasazuje o podobná gesta i v dalších německých městech. "Mým velkým přáním by bylo, aby se v kolínské katedrále konala mše, která by připomněla oběti honu na čarodějnice," řekl.

Podle odhadů bylo v celém Německu kvůli obvinění z čarodějnictví ve středověku popraveno 25.000 až 30.000 lidí. Historici nicméně tvrdí, že rehabilitace obětí honu na čarodějnice nemá valného smyslu. Podle nich v současnosti nikdo nepochybuje o tom, že lidé, kteří byli z čarodějnictví obviněni, byli ve skutečnosti nevinní.

Reklama

Výběr článků

Načítám