Hlavní obsah

Drogy ročně zabijí 200 000 lidí, okusí je 230 miliónů osob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle úterní výroční zprávy Úřadu OSN proti drogám a zločinu (UNODC) drogy ročně zabíjejí asi 200 000 lidí. Nejoblíbenější drogou zůstává konopí, kleslo užívání kokainu a heroinu, i když se na vysokou úroveň loni vrátila produkce opia v Afghánistánu. Vzrostl naopak počet syntetických drog.

Článek

"Heroin, kokain a další drogy nadále zabíjejí asi 200 000 lidí ročně, rozbíjejí rodiny a přinášejí utrpení dalším tisícům lidí, způsobují bezpečnostní problémy a šíření viru HIV," uvedla zpráva.

Odhaduje, že drogu v roce 2010 zkusilo aspoň jednou asi 230 milionů lidí, tedy asi pět procent dospělé populace. Kolem 27 milionů lidí, tedy 0,6 procenta dospělých jsou problémoví uživatelé. Jde především o závislé na heroinu a kokainu. Asi 42 procent dospělých pije alkohol a čtvrtina kouří.

Nejoblíbenější drogou ve světě zůstává konopí se 119 milióny až 224 milióny uživatelů. Následují syntetické amfetaminové stimulanty (ATS), jejichž užívání zůstává zhruba na stejné úrovni. Přibývá uživatelů metamfetaminů a extáze.

Český pervitin se prosazuje za hranicemi 

Českou republiku zpráva zmiňuje v souvislosti s metamfetaminy (pervitinu), je jeho hlavním producentem v Evropě. Zpráva uvádí, že trh s pervitinem se v Evropě rozšiřuje a neomezuje se již jen na ČR a Slovensko.

"Užívání metamfetaminů se dříve omezovalo na Českou republiku a Slovensko, ale v poslední době se objevují zprávy, že metamfetaminy jsou stále častěji k dostání ve Finsku, Lotyšsku, Norsku a Švédsku, kde zřejmě nahrazují amfetaminy," uvádí zpráva.

Přesto počet objevených ilegálních laboratoří produkujících metamfetaminy v Evropě od roku 2008 klesá. V roce 2008 bylo objeveno 361 ilegálních laboratoří, v roce 2010 jen 328. "Jako v předcházejících letech velká většina laboratoří byla objevena v ČR - 307," tvrdí zpráva OSN.

Spotřeba heroinu klesá, produkce opia vzrostla

Zpráva konstatuje, že v USA a v západní Evropě se snižuje užívání heroinu a kokainu. Současně potvrzuje, že se stále více užívá syntetických drog a zneužívá léků na předpis, zejména v USA a Austrálii.

Celková produkce opia ve světě se zvýšila na 7000 tun, což je podstatně více oproti roku 2010. Tehdy plíseň zničila skoro polovinu sklizně v Afghánistánu, který je největším světovým producentem opia. Loňská globální produkce i tak zaostala asi o pětinu za rekordní sklizní v roce 2007.

Poslední data také ukazují, že v západní a střední Evropě zůstává marihuana na stabilní úrovni nebo její užívání klesá, především mezi mladými lidmi, tvrdí zpráva. Podle ní to může být způsobeno tím, že méně mladých lidí kouří, změnami ve způsobu života a módami či nahrazováním konopí jinými drogami.

Reklama

Výběr článků

Načítám