Hlavní obsah

V Srbsku se poražení spojili proti nacionalistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Srbská proevropská Demokratická strana (DS) a socialisté bývalého autokratického prezidenta Slobodana Miloševiče se ve středu dohodli na vládní koalici. Přiměl je k tomu faktický patový výsledek nedělních parlamentních voleb, v nichž DS byla druhá a socialisté třetí. Jejich spojením tak skončí opět v opozici vítěz voleb - pravicová nacionalistická Srbská pokroková strana (SNS), napsala agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Předseda demokratické strany Boris Tadić

Článek

Demokratická strana v prohlášení rovněž oznámila, že Socialistická strana Srbska (SPS) ve druhém kole prezidentských voleb, vypsaném na 20. května, podpoří kandidáta DS Borise Tadiče proti vůdci SNS Tomislavu Nikoličovi.

Ve volbách zvítězila SNS s 24 procenty hlasů před vládnoucí DS, která získala 22,3 procenta hlasů. SNS bude mít v novém parlamentu 73 z 250 křesel, DS 68 a socialisté 45 křesel. Z volební aritmetiky vyplývá, že spojenectví se socialisty žádné z dvou hlavních stran k sestavení koalice stačit nebude. Jako spojenec se jeví liberální demokraté z LDP s 20 získanými poslaneckými místy, kteří by se mohli dohodnout s DS. SNS má zase blíž ke krajně pravicové Demokratické straně Srbska, která získala rovněž 20 křesel.

Někteří analytici předpokládali, že příští vládu sestaví SNS, pokud se jí podaří do společné koalice zlákat socialisty, protože zastávají tvrdé pozice ohledně Kosova. Ti se ale nakonec přiklonili k Demokratické straně.

SNS je pohrobkem ultranacionalistické Šešeljovy radikální strany SRS. Jsou v ní umírněnější nacionalisté.

DS ztrácela kvůli škrtům i odchodům

Podle bělehradského tisku voliči potrestali vládnoucí DS za utahování opasků, kterým strana léčila těžké hospodářské neduhy země. Demokraté, kteří v roce 2008 získali 38 procent hlasů, ztratili podporu 14 procent voličů. Důvodem ale také je, že z bloku DS odešly některé menší subjekty, jako jsou členové Srbského hnutí obnovy (SPO), další liberálové v LDS a Sjednocené regiony Srbska (URS), které získaly 16 křesel.

V prezidentských volbách, jejichž první kolo se konalo souběžně s parlamentními, je za vítěze druhého, rozhodujícího kola tipován vůdce DS a dosavadní hlava státu Tadić. V nedělním prvním kole získal 26,7 procenta, zatímco jeho hlavní soupeř, šéf konzervativců Tomislav Nikolić, 25,5 procenta. Tadić má údajně víc šancí získat ve druhém kole hlasy neúspěšných kandidátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám