Hlavní obsah

Rusko dokončilo mocenskou rošádu, Medvěděv byl zvolen premiérem

Ruská státní duma v úterý podle očekávání schválila jmenování bývalého prezidenta Dmitrije Medvěděva do premiérského křesla. Medvěděv dostal 299 ze 450 možných hlasů. Proti hlasovali pouze komunisté a menší levicové strany. Medvěděv si prohodil post s Vladimirem Putinem, který byl po premiérské epizodě znovu zvolen do čela státu.

Foto: Maxim Shemetov , Reuters

Novopečený premiér Dmitrij Medvěděv, za ním prezident Vladimir Putin

Článek

"Ať jsem zde vyslechl (v rozpravě) cokoliv, budeme spolupracovat se všemi (poslaneckými kluby), a to z jediného důvodu: všem nám jde o blaho země," prohlásil po hlasování Mědvěděv.

"Všichni známe Dmitrije Medvěděva jako zkušeného politika zaměřeného na změny," uvedl v úvodu mimořádného zasedání Putin, který v pondělí převzal z Medvěděvových rukou na příštích šest let prezidentský úřad.

Foto: ČTK/AP

Na prezidentskou inauguraci Vladimira Putina dorazil do Kremlu také italský expremiér Silvio Berlusconi

Připomněl, že za Medvěděvova působení v prezidentském úřadu začaly politické reformy, tažení proti korupci a snahy o modernizaci země. Sám Medvěděv přislíbil "otevřenou vládu" reagující na podněty od občanů i expertů a změny v dosavadním stylu vládnutí.

Rošáda podle Kremlu

Moc "vládnoucího tandemu" však už není tak nezpochybnitelná jako dříve, jak od loňského prosince signalizují opoziční demonstrace. Nedělní protest sice ukončil tvrdý zásah policie, ale stovky lidí v posledních dnech pokračují v "tichých protestech" v podobě "stávek vsedě" či "lidových promenád" na různých místech Moskvy. [celá zpráva]

Foto: Thomas Peter, Reuters

Vladimir Putin střídá v prezidentském úřadu Dmitrije Medvěděva.

Putin už dvakrát zastával funkci prezidenta v letech 2000 až 2008, ale ústava mu neumožňovala třetí mandát za sebou, a tak křeslo v Kremlu na čtyři roky přepustil svému chráněnci Medvěděvovi. Sám se přesunul do čela vlády, než mohl opět usilovat o nejvyšší úřad.

"Kremelskou rošádu" završí jmenování nové vlády, jejíž složení podle expertů také napoví, nakolik může být Medvěděv opravdovým premiérem. V dřívější Putinově prezidentské éře bývali předsedové vlád považováni jen za "technické premiéry", plnící pokyny šéfa státu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám